«З 1 жовтня цього року ми більше не будемо і не зможемо використовувати монети номіналами 1, 2 та 5 копійок для здійснення розрахунків готівкою», - заявив Холод.

Упродовж трьох років громадяни зможуть обміняти ці монети на монети та банкноти інших номіналів у банках та Нацбанку

«З початку жовтня також розпочнеться поступове виведення монети номіналом 25 копійок. Але на відмінну від 1,2 та 5 копійок, монета номіналом 25 копійок поки залишиться в готівковому обігу. Ними можна буде розраховуватися», - пояснив заступник голови.

Також Холод зазначив, що ті монети номіналом 25 копійок, які потраплятимуть до банків, не повертатимуться в обіг.

Навіщо це 

  • По-перше, для зручності споживачів

Надто велика різноманітність банкнот та монет призводить до плутанини в гаманцях та зайвого часу для розрахунків. Завдяки цьому рішенню, середня кількість монет зменьшиться на третину.

  • По-друге, для економічної цілісності

Монети номіналом 1, 2 та 5 копійок припинили відігравати істотну роль в розрахунках. Крім того, зросла роль безготівкових розрахунків. До того ж такі монети майже не повертаються до банківської системи.

  • По-третє, для економії коштів держави і бізнесу

Зокрема, вартість виготовлення цих монет значно перевищує їх номінальну вартість. Держава зможе економити понад 90 мільйонів гривень на рік. Також магазини, заклади харчування, банки, транспорт не витрачатимуть зайві кошти на їх інкасацію.

Що відомо

  • Впродовж трьох років громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти ці монети на монети і банкноти інших номіналів
  • Впродовж першого року з дати їх вилучення — до 30 вересня 2020 включно — в усіх
  • Впродовж трьох років з дати вилучення — до 30 вересня 2022 включно — в Національному банку і уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль).
  • До 18 жовтня 2019 усі юридичні особи, філії та ФОП мають здати залишки монет номіналами 1, 2 і 5 копійок для зарахування на рахунки.