1) Період розрахунків з бюджетом у клієнтів. Бізнес до кінця цього тижня буде розраховуватися з державою по податках і основна частина клієнтів направить на це свої основні гривневі ресурси. А ті, у кого їх не вистачить — продаватимуть валюту, щоб закрити бюджетні платежі. Це збільшить пропозицію валюти на ринку і одночасно знизить можливості щодо її купівлі у імпортерів, що спрацює на користь зміцнення гривні;

2) Дії НБУ, операції нерезидентів з ОВДП і ситуація на готівковому ринку. Надлишок пропозиції долара на міжбанку буде викуповувати НБУ для поповнення резервів — чим періодично стане надавати підтримку валюті, протидіючи її подальшому істотному обвалу.

Нерезиденти будуть активні на вторинному ринку за операціями з ОВДП, що періодично протягом дня буде змінювати співвідношення попиту та пропозиції по валюті та іноді «допомагати» спекулянтам по розгойдуванню курсу.

Але до внутрішніх чинників впливу на курс додасться і зовнішній — рішення ФРС про чергове(друге за дуже короткий період часу) зниження процентної ставки. Теперь вже до 1,75-2% річних. За фактом, на грошовому ринку ставки ФРС стануть ще нижче — близько 1,7-1,8% річних.

+$25 від «Мінфіна» на торговий рахунок Weltrade

Крім стимуляції власне економіки США і здешевлення позик для прямих клієнтів, це робить все більш привабливими спекулятивну гру з валютними ресурсами.

У тому числі і за рахунок залучення коштів у США і придбанню тих же ОВДП в Україні. Навіть з урахуванням всіх ризиків цих угод — маржа у фондових гравців досить висока.

Це додатково залучить нові вливання іноземців в українські облігації і опосередковано буде зміцнювати позиції гривні на нашому міжбанку в момент розпродажів валюти нерезидентами під купівлі гривневих ОВДП.

Це спрацює не як ефект одного дня, а буде надавати довгостроковий вплив на наш ринок.

«Мінфін» очікує на сьогодні обсяг операцій на міжбанку в межах до 220-235 млн доларів при укладанні до 440-480 угод.

Курс долара по нашим прогнозам у четвер буде перебувати у межах коридору 24,55-24,75 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,45-24,60 і продаж 24,64 -24,90 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,55-24,60 гривень та продаж 24,65 -24,90 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram