Що зміниться

  • Законопроект вносить зміни в перелік осіб, які повинні застосовувати РРО («касові апарати»). Норма, що стосується «старих товарів» — це зміни до статті 9 закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
  • У статті 9 закону зазначається, у яких випадках можна не використовувати РРО і/або програмні РРО. У свою чергу, законопроект 1053-1 розширює список виключень для цієї статті, додавши туди «старі товари».

Повний текст саме цієї норми в проекті прописано так:

«Стаття 9. Реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються:

9) при здійсненні фізичними особами торгівлі продуктовими або промисловими товарами (крім технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту; лікарських засобів, виробів медичного призначення; ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння; уживаних товарів) за готівкові кошти на ринках».

З тексту незрозуміло, на кого саме ця норма буде поширюватися, але коло продавців старих товарів досить велике.

У ДПС на уточнюючі питання не відповіли. У прес-службі Міністерства фінансів заявили, що зможуть відповісти після засідання Комітету Верховної
Ради з питань фінансів, податків та митної політики, на якому планується розглянути пакет «податкових» законопроектів.