Що відомо

При цьому зростання обсягу торгів на ринку валютних деривативів перевищило динаміку підвищення спотового ринку, наголошується в доповіді BIS.

Спотові торги на ринку Forex збільшилися на 20%, до 2 трлн дол. на добу, але частка спотових операцій продовжила зниження і склала 30% порівняно з 33% в 2016 році і 38% в 2013 році.

Операції з валютними свопами збільшилися більш ніж на третину, до 3,2 трлн дол. на добу в квітні поточного року, а операції з форвардними контрактами зросли на 43%, майже до 1 трлн дол. на добу. Долар США зберігає статус найпопулярнішої валюти світу — долар був одним з двох учасників торгових пар у 88% операцій.

Читайте також: МВФ вважає, що курс американського долара значно завищений

Євро зберігає друге місце з показником 32%. Єна утримує третє місце, хоча її частка скоротилася за останні три роки на 5 процентних пунктів, до 17%. Разом з тим японська валюта продемонструвала істотне зростання в парах з особливо волатильними валютами країн — обсяг торгів у парах єна/турецька ліра, єна/південноафриканський ранд та єна/бразильський реал в 2016-2019 роки збільшився майже удвічі.

Позиції інших основних валют не змінилися порівняно з 2016 роком. Фунт стерлінгів у рейтингу найбільш активно торгованих валют зберіг четверту сходинку з часткою в операціях на рівні 13%, на п'ятому місці — австралійський долар (7%), на шостому-сьомому — канадський долар і швейцарський франк (по 5%).

Валюти країн, що розвиваються, продовжують набирати популярність. Їхня питома вага у глобальних валютних угодах збільшилася на 4 п. п., до 25%.

Читайте також: Долар шкодить іншим країнам: Трамп закликав ФРС знизити ставку

Найбільш активно торгованою валютою emerging markets став юань — щодня з участю китайської валюти здійснювалися угоди на 284 млрд дол.

Лондон зміцнив свою позицію основного центру валютної торгівлі у світі — його частка у світовому обороті підвищилася з 37% у 2016 році до 43% в 2019 році.

Отримати $25 на торговий рахунок Weltrade

Частка Нью-Йорка в світових валютних операціях знову знизилася і склала 17% проти 19% трьома роками раніше. Сукупна частка Токіо, Гонконгу і Сінгапуру зменшилася до 20% з 21%. Частка російського ринку знизився з 0,7% у 2016 році до 0,6%. Обсяг валютних операцій у РФ між тим виріс з 45 млрд до 47 млрд дол.

BIS провів опитування у квітні 2019 року серед центральних банків та управлінь грошового обігу в 53 країнах, які збирають дані щодо близько 1,3 тис. банків та інших фінкомпаній.