Що відомо

«12 вересня 2019 року міжнародний арбітражний трибунал погодився розглянути аргументи Росії про незаконне придбання Приватбанком активів в Криму. Арбітри дозволили представити докази того, що банк, який перебував під контролем українського олігарха Ігоря Коломойського, був незаконним власником майна, яке, за твердженнями позивача, було експропрійоване», — заявляють в міністерстві.

У Мін'юсті РФ стверджують, що Приватбанк та особи, які його контролюють, «неодноразово порушили закон, зокрема вдавалися до корупції» заради отримання активів на півострові.

Читайте також: Нерухомість Промінвестбанку арештована (ухвалу суду)

«Приватбанк приховав ці відомості. Однак після того, як Росія повідомила про них, трибунал підтвердив, що заслухає сторони з цього питання одночасно з запереченнями держави за розміром збитків банку», — йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що РФ паралельно оскаржує в державному суді Нідерландів рішення міжнародного арбітражного трибуналу, яким раніше була визнана юрисдикція розглядати позов банку.

Історія питання

  • 13 вересня повідомлялося, що Постійна палата арбітражного суду в Гаазі відмовила РФ у вимозі переглянути питання юрисдикції та порушення зобов'язань за позовом Приватбанку у справі про експропріацію активів фінустанови в Криму.
  • Напередодні Приватбанк заявляв, що арбітражний суд у Гаазі відмовив Росії у перегляді попередніх арбітражних рішень.
  • У лютому 2019 року Арбітражний суд в Гаазі виніс рішення на користь Приватбанку і проти Росії щодо експропріації активів банку в Криму. Питання про розмір компенсації був перенесений на наступний етап арбітражного розгляду. Приватбанк має намір отримати відшкодування в розмірі більше 1 млрд дол.