Що це значить

  • НАК «Нафтогаз України» не надає споживачам повної і точної інформації про ціну газу в межах акції «Твоя енергонезалежність» зі створення газового запасу до опалювального сезону. Таким чином споживачі можуть бути введені в оману, заявили в АМКУ.

«За результатами проведеного Антимонопольним комітетом аналізу встановлено, що інформація, розміщена на сайті газопостачальної компанії Нафтогаз України щодо продукту „Газовий запас“ у межах акції Твоя енергонезалежність, не містить повних і точних умов Додаткової угоди, яку має підписати споживач», — повідомили в Комітеті.

Читайте також: Нафтогаз знизив ціну газу для населення на 3,4%

«Якщо ціна на газ взимку буде нижчою, ніж оплачена за акції у вересні, то доведеться сплатити новий обсяг газу за новою, нехай і нижчою, ціною. А за вже придбаний кошти не повернуться — просто цей обсяг буде „чекати“, поки ціна знову підвищиться. А якщо ціна так і залишиться нижчою, то перерахунок буде можливий тільки після 1 квітня. І це не просто теорія: діюча ціна на природний газ для населення в серпні 2019 року становила 4770 грн за тисячу кубометрів і була на 226 грн нижче ціни по акції Твоя енергонезалежність», — йдеться в повідомленні АМКУ.

Антимонопольний комітет рекомендував Нафтогазу та регіональним газопостачальним компаніям припинити поширення неповної та неточної інформації, оскільки це містить ознаки порушення Закону про захист від недобросовісної конкуренції.

Одночасно Комітет звернувся до Нацкомісії з питань енергетики і комунальних послуг з пропозицією вжити заходів щодо забезпечення контролю за дотриманням газопостачальними компаніями ліцензійних умов.

Що відомо

  • Нафтогаз запропонував побутовим споживачам закупити газ за низькою літньою ціною і використати його протягом опалювального сезону.
  • Відпускна ціна «Нафтогазу» газопостачальним підприємствам (газзбутам) у рамках продукту становить 4874,42 грн за тис. куб. м (без ПДВ та вартості транспортування і розподілу).
  • Продукт дає можливість українцям закупити газ в обсязі до 25 тис. куб. м., що має бути достатнім для забезпечення потреб домогосподарства протягом усієї зими.