Про це на брифінгу розповів начальник департаменту реєстраційних питань та ліцензування НБУ Олександр Бевз, — повідомляє «Мінфін».

За його словами, компанії, вклади у яких гарантуватимуться ФГВФО, мають відповідати підвищеним вимогам. «Також треба буде платити внески до Фонд. Тому виникає питання, чи готові вони до цього та чи готові виконувати додаткові вимоги», — зазначив Олександр Бевз.

За словами першого заступника глави Нацбанку Катерини Рожкової, станом на 1 липня загальні активи кредитних спілок складали 2,4 млрд грн. З них капітал — близько 1 млрд, а зобов’язання — до 1,4 млрд грн. Таким чином у разі гарантування вкладів у кредитних спілках мова може йти про суму близько до 1,4 млрд грн.

«Це значно менше ніж у банківських вкладів. Водночас це переважно дрібні вклади, які внесла велика кількість людей», — зазначила Катерина Рожкова.

Депозити з бонусом від «Мінфіну»

Крім цього в Нацбанку виступають за збільшення суми гарантування банківських вкладів. «В Україні дуже низька сума відшкодування – 200 тис. грн. Навіть в сусідніх державах ця сума значно вища. Однак перш ніж її підвищувати, треба звернути увагу на фінансовий стан ФГВФО і на питання його капіталізації», — переконаний Олександр Бевз.

Довідка «Мінфіну»

  • 12 вересня Верховна Рада ухвалили закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг», так званий закон про «спліт».
  • Відповідно до нього, Нацбанк регулюватиме діяльність небанківських фінансових установ.
  • Наразі в Україні діє 1900 таких установ. Зокрема, 235 страхових компаній, 333 ломбарди, 348 кредитних спілок і 983 фінансові компанії.