В обмінниках на кінець п'ятниці долар продавали по 24,90 гривень та нижче, а євро можна було спокійно придбати по 27,50-27,55 гривень.

Провокаційну роль в падінні валютних котирувань зіграли дії нерезидентів, які продавали валюту для купівлі гривневих ОВДП на первинному та вторинному ринках, а також реакція з боку українських експортерів та імпортерів.

Читайте такожІноземці купили українські ОВДП на 88 мільярдів

Іноземці «заливали» міжбанк валютою. Це змусило експортерів також знижувати свої апетити по курсу при продажу валютної виручки. Імпортери не особливо поспішали укладати угоди і відчайдушно знижували ціну своїх купівель.

Частково підстрахував валюту Нацбанк. Регулятор активно скуповував надлишок долара на ринку в резерви і тим самим не давав котируванням провалитися до рівнів в 24,50-24,60 гривень на кінець тижня.

ІНВЕСТИЦІЇ В ОВДП: ДО 16% РІЧНИХ + БОНУС ВІД «МІНФІНУ»

Обмінники реагували на те, що відбувалося на торгах з безготівковим доларом і поступово знизили по ньому цінники до рівнів нижче 25 гривень. Темпи падіння валютних котирувань на міжбанку у вересні виявилися навіть більшими, ніж очікували фінансисти. А головне - це, схоже, ще не кінець.

Тому власники обмінників зіткнулися з декількома проблемами:

1) низьким попитом на валюту з боку громадян і бізнесу на очікуваннях її подальшого падіння;

2) дефіцитом вільної готівкової гривні у більшості обмінників;

3) невизначеністю щодо перспектив і глибині подальшого просідання курсу на міжбанку.

Це змусить фінансистів занижувати котирування прийому готівкової валюти на вихідні й працювати «з обороту», а при виставленні цінників та рівня спреда — орієнтуватися тільки на реальний попит і пропозицію в даній місцевості.

Курси валют на суботу та неділю

Котирування готівкового долара будуть у межах: прийом 24,65 — 24,75 гривень, продаж 24,85 — 24,95. Спред по долару складе від 15 до 25 копійок.

Котирування євро. Новина щодо рішення ЄЦБ про відновлення з листопада політики кількісного пом'якшення і встановленні процентної ставки на рівні «мінус» 0,5% вже майже відіграла своє на міжнародних ринках. І крос-курс пари євро / долар на вечір 13 вересня перебуває у межах 1,1065 долара за євро.

Валютні аналітики банків і фінкомпаній вже не очікують додаткових великих змін цього співвідношення на вихідні і власники обмінників будуть орієнтуватися на цей крос-курс євро до долара при розрахунку цінників обмінників щодо гривні.

«Мінфін» прогнозує на 14-15 вересня курс готівкового євро у межах: прийом 27,275 — 27,386 гривень та продаж 27,496 — 27,607. Спред по євро буде у межах 22 — 35 копійок.

Як завжди, частина обмінників ще закладе додатково до цих рівнів ще плюс-мінус 2-5 копійок на євро в залежності від фактичного обсягу попиту та пропозиції в їхньому регіоні, а також рівня конкуренції між обмінниками.

Котирування російського рубля. Курс рубля на суботу та неділю за розрахунками «Мінфіну» складе: прийом за 1 рубль на рівні 0,370 — 0,375 гривень і продаж 0,380 — 0,385.

Частина обмінників для мінімізації своїх ризиків по ньому ще можуть відкоригувати ці цінники у межах до плюс-мінус 0,002 — 0,004 гривні на рублі в залежності від реального попиту і пропозиції по даній валюті в їх регіоні. Особливо це актуально для прикордонних з РФ областей та великих міст.