Що це значить

Єврокомісія зараз вивчає, наскільки ці валюти вписуються в наявну регуляторну систему ЄС, чи потребує Євросоюз нових спеціальних заходів регулювання.

«Наприклад, якщо говорити про електронну валюту Libra, ми направили спеціальний перелік питань Facebook, щоб краще розуміти, як ця валюта буде працювати. У нас є спільне розуміння про наявність занепокоєння щодо впливу електронних валют на фінансову стабільність. Ці ризики необхідно розуміти, щоб сформувати консенсус про систему моніторингу криптовалют у ЄС», — заявив Домбровскіс.

Читайте також: Криптовалюти дешевшають через тиск регуляторів на Libra

Він також наголосив, що проект криптовалюти Libra — «це нагадування банкам і фінансовим інститутам про необхідність скоротити вартість і час проведення транскордонних транзакцій».

Також Домбровскіс зазначив, що Єврокомісія спільно з ЄЦБ веде роботу над системою миттєвих банківських транзакцій. Перед неформальною зустріччю Єврогрупи в Гельсінкі міністр фінансів Франції Брюно Ле Мер озвучив пропозицію Парижа створити в ЄС власну державну цифрову валюту і відмовитися від підтримки проекту Libra в Євросоюзі для захисту свого фінансового суверенітету.

Отримати бонус $25 на торговий рахунок Weltrade

Що відомо про Libra

Facebook в червні цього року оголосила, що планує випустити в обіг власну криптовалюту Libra наступного року. За словами представників компанії, зробити переказ цифрової валюти буде так само просто, як «відправити текстове повідомлення на телефон».

Читайте також: ЄС почав антимонопольне розслідування проти криптовалюти Libra

Функціонувати нова валюта буде на технології блокчейн — децентралізованій базі даних, пристрої зберігання інформації, що не підключена до віддаленого сервера.

Ряд найбільших американських корпорацій, включаючи Visa, Mastercard, PayPal і Uber, мають намір вкласти 10 мільйонів доларів у створення консорціуму, який буде керувати Libra.

Водночас низка офіційних представників керівництва різних країн, включаючи президента США Дональда Трампа, а також національних банків висловили побоювання, що така форма фінансових операцій може сприяти злочинності.