На його думку, лише формування нової програми з МВФ і її твердження може допомогти українському уряду та Мінфіну утримувати хороший стан економіки і обличчя перед міжнародними інвесторами.

Читайте також: МВФ оновив прогноз щодо курсу гривні до долара

Аналітик вважає, що нова програма, швидше за все, буде включати старі невиконані структурні «маяки», які конвертуються в борги вже нової влади. «Але і навіть саме рішення від МВФ приведе реальні гроші в нашу економіку вкрай нескоро», — додав він.

«А зараз гривню підтримують нерезиденти, які активно скуповують наші ОВДП, знижуючи курс долара до гривні», — заявив аналітик Альпарі.

Читайте також: Іноземці купили українські ОВДП на 88 мільярдів

Що відомо

  • 12 вересня Національний банк України і Міжнародний валютний фонд (МВФ) розпочали спільну роботу над новою програмою співпраці.
  • За прогнозами НБУ, угода про нову програму розширеного фінансування МВФ на термін 3-4 роки обсягом від 5 до 10 млрд дол. може бути досягнута до кінця цього року, що дозволить до січня отримати перший транш по ній у розмірі близько 2 млрд дол.
  • Поточна програма співпраці між Україною та МВФ у межах механізму stand-by була затверджена 19 грудня 2018 року. Обсяг 14-місячної програми еквівалентний SDR2,8 млрд, або близько 3,9 млрд дол.

 Отримати +25$ на торговий рахунок Weltrade