Зміцнення гривні останніх днів за рахунок активних продажів валюти нерезидентами порядком «налякало» експортерів. Вони змушені підлаштовуватися під реалії сьогоднішніх днів і бути все більш поступливими по курсу.

У нерезидентів свій інтерес — вони просто заробляють гроші на все ще дуже високоприбуткових за міжнародними мірками українських ОВДП і їх мало цікавлять наслідки падіння курсу для української економіки та бюджету.

Користуються ситуацією і покупці валюти — імпортери. Особливо — постачальники енергоносіїв. Вони заробляють додатковий прибуток як за рахунок падіння цін на нафту і газ на світових ринках, так і за рахунок додаткового курсового бонусу через низький курс. Адже при зниженні загальної собівартості для них купівлі енергоносіїв — особливо цінники на заправках та в рахунках населенню і підприємствам вони не знижують.

У п'ятницю продовжиться гра «на пониження» як з боку прямих покупців валюти, так і з боку спекулянтів. Дефіціт гривні дозволяє покупцям практично диктувати свої умови на торгах, а єдиним союзником для валюти (як це не парадоксально) — є НБУ. Він викуповує долар у досить великих обсягах, чим утримує курс від ще більш істотного обвалу.

Сьогодні головним покупцем надлишку валюти знову буде Нацбанк, який продовжить працювати на торгах через Matching.

 Отримати +25$ на торговий рахунок Weltrade

За рахунок п'ятничного ефекту закінчення тижня — «Мінфін» очікує обсяг операцій на міжбанку в межах до 190-210 млн доларів при укладанні до 370-410 угод і прогнозує продовження активних спроб гри «на пониження» як з боку спекулянтів, так і прямих покупців валюти.

За нашими розрахунками курс долара 13 вересня перебуватиме у межах коридору 24,55-24,75 гривень.

Нижче рівня в 24,55 гривень курс не піде через нові інтервенції регулятора з викупу валюти.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,50-24,72 і продаж 24,73 -25,05 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,70-24,755 гривень та продаж 24,80-25,05 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram