Що відомо

«У новому арбітражі вимоги «Газпрому» фактично зводяться до того, що вони хочуть скасувати рішення попереднього арбітражу — принаймні в частині того, щоб не були винні нам 3 млрд доларів зараз з відсотками, а ми були їм винні за газ, який був поставлений в Україну і не був сплачений у повному обсязі — 2 млрд доларів», — пояснив Вітренко.

За його словами, з боку Росії, фактично, вартість позовних вимог зараз складає 5 млрд доларів.

«З нашого боку, ми вимагаємо перегляду транзитного тарифу — це основна частина наших позовних вимог, які ми ще формально не представили. Але до кінця жовтня ми повинні надати так званий statement of defense. Тобто ми захищаємося, але з іншого боку у цьому документі також формально наводимо наші зустрічні позовні вимоги», — зазначив Вітренко.

Читайте також: Тристоронні газові переговори пройдуть 19 вересня — ЗМІ

За його словами, у перелік цих вимог входить перегляд транзитного тарифу, компенсації в обсязі 11-14 млрд доларів, компенсація різниці між вартістю газу, який «Нафтогаз» купував на європейському ринку, і вартістю газу, який «Газпром» повинен постачати за контрактом після того, як попередній арбітраж змінив ціну.

Історія питання

  • Раніше повідомлялося, що НАК «Нафтогаз України» розраховує завершити процес стягнення з «Газпрому» боргу в розмірі 3 млрд доларів до кінця 2020 року.
  • 31 липня 2019 року «Нафтогаз» подав до Суду при Постійній палаті Третейського Суду в Гаазі позовну заяву про розмір компенсації збитків, завданих експропріацією активів групи у Криму. «Нафтогаз» просить Суд зобов'язати РФ виплатити на користь позивачів 5,2 млрд доларів. Очікується, що Трибунал винесе рішення про компенсацію збитків не раніше кінця 2020 року.
  • Раніше «Газпром» програв суди «Нафтогазу» в Нідерландах і Люксембурзі.