Основні надходження до бюджету

Як зазначають у Мінфіні, надходження від окремих податків замість звичного недовиконання в останні місяці вдалося дещо перевиконати.

Так, у серпні, вперше цього року, було виконано помісячний розпис по акцизному податку з тютюнових виробів при розписі на серпень 4,3 млрд грн надходження акцизного податку з тютюнових виробів склали 4,4 млрд грн, що на 0,1 млрд грн вище за розпис.

Читайте також: Цигарки подорожчають до 80-100 гривень у 2020 році — виробники

ПДВ з вироблених в Україні товарів у серпні перевиконано на 0,8 млрд грн за рахунок більшого приросту сплачених сум.

Позитивна динаміка по податку на прибуток підприємств і податку на доходи фізичних осіб продовжилася, розпис серпня було перевиконано на відповідно 0,6 млрд грн та 0,2 млрд грн.

Проте, зауважують у Мінфіні, ці чинники за підсумками місяця не компенсували невиконання, зокрема, по митних платежах та рентній платі за видобуток природного газу. Тому доходи загального фонду держбюджету за 8 місяців зросли на 7,7% р/р до 594,1 млрд грн та становили 95,1% від розпису.

Доходи від ПДВ з ввезених на територію України товарів зросли на 1,6% р/р до 184,9 млрд грн. Доходи було виконано на 87,6%.

Читайте також: Мінфін просять знизити норму відрахувань дивідендів держкомпаній у бюджет

Доходи від частини чистого прибутку та дивідендів надійшли у сумі 32,3 млрд грн, що становить 80,4% від розпису.

Доходи від акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів у сумі 38,5 млрд грн становили 78,8% від розпису.

Що це значить

Як зазначають у Мінфіні, на сьогодні ситуація з ліквідністю держави залишається сприятливою.

Станом на 1 серпня сума коштів на Єдиному казначейському рахунку становила 61,8 млрд грн, а також додатково на валютних рахунках ДКСУ в гривневому еквіваленті 72,0 млрд грн.

Наявні кошти дозволять вчасно і в повному обсязі профінансувати зобов’язання держави за внутрішнім та зовнішнім боргом в повному обсязі.

Читайте також: Мінфін підрахував, скільки залучив за допомогою ОВДП з початку року

Державні запозичення за загальним фондом державного бюджету у січні-серпні цього року склали близько 318,8 млрд грн (платежі з погашення державного боргу в цей період становили 262,7 млрд гривень). Міністерство фінансів продовжило знижувати вартість запозичень за всіма інструментам на внутрішньому ринку.

У цілому, дефіцит загального фонду державного бюджету за вісім місяців 2019 року становив 2,9 млрд грн. Надходження від приватизації залишились низькими у сумі 369,1 млн грн або 2,2% від річного плану.