І ті, і інші — просто спробують скористатися ситуацією на міжбанку та перевищенням пропозиції над попитом. Причому зростання пропозиції викликано як діями нерезидентів, так і поведінкою експортерів.

Іноземці активно викуповують українські гривневі та валютні ОВДП як на первинному, так і на вторинному ринку і це забезпечує приплив «гарячої» валюти на міжбанк, збиваючи котирування.

Експортерам же просто нічого робити в цій ситуації. Гривня їм потрібна для фінансування поточної діяльності, а її дефіцит на ринку призводить до того, що реальні продавці валюти змушені поступатися за курсом і підтримувати цим падаючий тренд по долару на торгах.

Покупці це відчувають і не поспішають купувати валюту, відчайдушно збиваючи курс.

Сьогодні спроби «придавити» долар продовжаться, а головним покупцем надлишку валюти буде Нацбанк. Він знову буде викуповувати долар на торгах через Matching, чим утримає курс американської валюти від істотного ситуативного обвалу.

Отримати +25$ на торговий рахунок Weltrade

«Мінфін» очікує у четвер обсяги операцій на міжбанку в межах до 220-230 млн доларів при укладанні до 440-480 угод і прогнозує активні спроби спекулятивного зниження курсу долара у межах коридору 24,75-25,00 гривень.

Нижче рівня в 24,75 гривень курс не піде через викуп валюти регулятором.

Якби НБУ не викуповував зараз цей надлишок, то за нашими оцінками курс долара знизився би до нової мети 24,50-24,60 вже до наступного понеділка.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,70-24,85 і продаж 24,88-25,10 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,75-24,85 гривень та продаж 24,95 -25,05 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram