Що змінили

  • Зокрема, надали можливість проводити аукціони з розміщення ОВДП на міжнародних торговельних платформах Bloomberg, Refinitiv (раніше Thomson Reuters) або інших електронно-торговельних системах, з якими Мінфін підписав договір про надання відповідних послуг.

  • Також розширили коло учасників аукціонів з розміщення ОВДП, зокрема за рахунок первинних дилерів, які не є депозитарними установами.

Що це дасть

За словами заступника міністра фінансів Василя Шкуракова, це наблизить процес проведення аукціонів на первинному ринку до міжнародних стандартів та спростить доступ до нього для великих міжнародних гравців ринку капіталу.

Це також дасть змогу спростити процес розміщень, зменшивши документообіг між Національним банком та Міністерством фінансів.

Оставить заявку на покупку ОВГЗ
с бонусом от «Минфина»

Національний банк також планує сприяти розвитку вторинного ринку ОВДП на міжнародних платформах, зазначив заступник голови НБУ Олег Чурій.

Як будуть розміщувати облігації

У Нацбанку зазначають, що після ухвалення рішення щодо переходу на міжнародну торговельну платформу програмний комплекс Нацбанку ОВДП-online, який сьогодні використовується для первинних розміщень ОВДП, продовжить своє функціонування як резервна платформа.

У планах Мінфіну й НБУ – сконцентрувати розміщення на сучасних IT-платформах, що зробить можливим швидке і зручне проведення операцій і в перспективі дозволить розширити коло первинних дилерів завдяки залученню іноземних учасників.

Що ще відомо