Основна причина — проведення сьогодні нового аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП. Ще з вчорашнього дня нерезиденти були помічені на ринку з продажами валюти під купівлю облігацій і їх операції обвалили долар у понеділок нижче 25 гривень.

Сьогодні курс міжбанку залишиться заручником двох основних чинників:

1) Операції нерезидентів і місцевих інвесторів з купівлі ОВДП на аукціоні Мінфіну України та його результати. Сьогодні будуть пропонуватися як гривневі, так і валютні облігації — і інтерес до валюти буде двояким.

Частина торговців буде скуповувати валюту (якщо вони вирішать купувати доларові папери) або просто заведуть долар в країну для купівель таких ОВДП, а частина (ті, хто зробить ставку на гривневі облігації) — навпаки, будуть продовжувати продавати валюту на міжбанку для фінансування своїх купівель цих облігацій.

За рахунок операцій на валютному ринку під аукціон ОВДП — «Мінфін» очікує у вівторок зростання обсягу статистики торгів у межах 270-310 млн доларів при укладанні до 570-630 угод.

2) Поточна діяльність компаній. Тут поки без особливих змін — клієнтам треба проводити свої поточні господарські операції і вони будуть активно купувати і продавати валюту на міжбанку для забезпечення своїх зовнішньоекономічних угод.

Спекулянти намагатимуться скористатися вчорашнім настроєм ринку на зміцнення гривні і продовжать вести гру «на пониження».

Не будуть поспішати з купівлею валюти і імпортери. Вони будуть намагатися скупитися по дешевше і жорстко торгуватися по курсу.

Враховуючи те, що основна частина чинників і мотивацій клієнтів зараз працює проти долара — «Мінфін» прогнозує на вівторок подальше просідання котирувань по ньому в межах 24,75-24,90 гривень з періодичними спробами спекулянтів ще більше придавити котирування американської валюти до мети 24,60-24,65 гривень в середу.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,65-24,90 і продаж 24,93-25,20 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,85-24,95 гривень та продаж 25,00 -25,10 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram