Як розпізнати, чи справжня банкнота, з'ясовував PaySpace Magazine. «Мінфін» обрав головне.

Вперше в безготівковий обіг євро надійшли більше 20 років тому — 1 січня 1999 року. Ще через три роки нова валюта з'явилася в гаманцях європейців. Сьогодні єдина валюта діє в 19 країнах Євросоюзу.

З роками проблема фальсифікації європейської валюти стає все актуальнішою. Підроблені банкноти зустрічаються і в Україні. Наприклад, як писав «Мінфін», на початку року наш ринок заполонили якісні підробки євробанкнот великих номіналів. Тоді Нацбанк розіслав по банківській системі телеграму №50-0006/5080, в якій розповів про липові 500 євро зразка 2002 року.

Але якщо бути пильними, то визначити підробку легко, навіть без специфічного обладнання.

Читайте також: У Києві шахраї обмінюють валюту на сувенірні гроші

За історію існування євро Європейський банк випустив 2 серії банкнот.

Перший випуск «Серія 2002 року» нараховує 7 номіналів банкнот: 5€, 10€, 20€, 50€, 100€,200€, 500€.

Другий випуск «Серія Європа» на даний момент містить всього 4 номінали: 5€, 10€, 20€, 50€. Перші банкноти цієї серії з'явилися в обігу в 2013 році. 

Базова перевірка на справжність купюри при дефіциті часу:

  • на дотик банкнота щільна і шорстка завдяки паперу з шовку
  • проти світла на банкноті з'являються водяні знаки, захисна смуга з номіналом купюри і елементами цифр
  • під кутом голограма і золотиста смужка змінюють колір

Детальна інструкція, як перевірити чи справжні євро?

Важливі елементи розпізнавання на прикладі банкнот 2002 року:

  1. Папір. Євро друкують на особливому папері з бавовни. Це надає їй жорсткості і змушує «хрустіти» при вигині. З лицьового боку банкнота гладка. А зі зворотного – шорстка.
  2. Друк. Особливий спосіб друку робить зображення рельєфним. На дотик можна розрізнити головне зображення, абревіатуру Європейського банку на п'яти мовах, дату випуску серії, знак і слово «євро», номінал купюри. Всі ці елементи розташовані на аверсі. На банкнотах в 200 і 500 євро ще є спеціальні зарубки для людей зі слабким зором.
  3. Водяні знаки. Завдяки різній товщині банкнотного паперу, при перегляді банкноти на світло помітні зображення та цифри. Їх видно, як на аверсі, так і на реверсі.
  4. Мозаїка. При нормальному освітленні на євро зустрічаються елементи чисел, але якщо подивитися на купюру проти світла, з обох сторін буде видно номінал банкноти завдяки невидимим лініям
  5. Захисна нитка знаходиться у товщі паперу і видна на просвіт. На неї нанесений номінал купюри і слово «euro».
  6. Захисна смуга видна під нахилом, має перламутрово-золотистий колір і відображає номінал банкноти (використовується на 5,10 і 20 євро)
  7. Мікротекст помітний при детальному розгляді написів і смуг, нанесених на купюру, наприклад, на елементі EYPO (євро грецькою) і на архітектурних ансамблях.
  8. Ультрафіолет змушує світитися лише деякі елементи банкноти – прожилки червоного, синього і зеленого кольорів у товщі паперу, прапор Євросоюзу в зелено-помаранчевому виконанні, підпис голови Європейського банку, зірки і кільце на передній стороні банкноти. Карта, мости та номінал на звороті світяться жовтим. При цьому колір самого паперу не змінюється.
  9. Інфрачервоне світло робить частину зображення невидимим.
  10. Голограма на 50, 100, 200 і 500 євро при повороті банкноти змінює зображення номіналу на двері або вікно. А голографічна стрічка – з номіналу на знак євро.

Дивіться також: Що ви знаєте про національну валюту? (тест)

Як перевірити справжність євро «Серії Європа»?

Банкноти 2013 року мають аналогічні елементи безпеки. Але є кілька особливих відмінностей:

  1. Європа, персонаж давньогрецької міфології, зображена на водяному знаку та віконці голографічної стрічки.
  2. Картку на реверсі банкноти доповнили Кіпр і Мальта у зв'язку зі вступом до Євросоюзу.
  3. ЄВРО і ЄЦБ написані кирилицею після вступу Болгарії до Євросоюзу.
  4. На аверсі з'явився смарагдовий номінал банкноти.

А тепер цікава математика...

Якщо виникли сумніви щодо купюри євро, а зображення та інші елементи наче справжні, пропонуємо скористатися елементарною арифметикою.

Кожна банкнота має свій унікальний номер. Він складається з однієї літери і 11 цифр. Цікаво, що їх сума завжди дорівнює 8.

Простий приклад ідентифікатора S22227803764. Спочатку складаємо цифри номера 22227803764: 2+2+2+2+7+8+0+3+7+6+4 = 43. Додаємо до цього числа порядковий номер літери S в англійському алфавіті– 19: 43+19=62, 6+2=8. Можна бути впевненим, що євро справді справжні.