Що це значить

  • У НАБУ заявляють, що не мають претензій до індексу API2 в основних портах Західної Європи як базового орієнтира для визначення ціни на вугілля в Україні за формулою «Роттердам +».
  • На думку детективів, ціна вугілля в Амстердамі, Роттердамі та Антверпені в цілому відповідала встановленим цінам на ринку енергетичного вугілля в Україні.

«Акцентуємо увагу на тому, що суть обвинувачення не стосується неправильного застосування індикативної ціни на рівні API2 як такої, що застосована в умовах відсутності вільного ринку енергетичного вугілля в Україні», – відзначають в НАБУ.

Є претензії до вартості транспортування

Водночас НАБУ пред'явило звинувачення посадовим особам НКРЕКП у включенні до Порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни на електричну енергію свідомо нереальних (економічно обґрунтованих) витрат на транспортування енергетичного вугілля в частині прогнозованих обсягів використання вітчизняного в гілки на доставку його в Україну морським шляхом і перевалку в портах України, яке надало необґрунтовані переваги генеруючим компаніям ТЕС і призвело до необґрунтованого збільшення оптової ринкової ціни електричної енергії.

Історія питання

  • Формула «Роттердам +» була введена постановою НКРЕКП №289 від 3 березня 2017 року «Про затвердження порядку формування прогнозної оптової ціни електроенергії». Згідно з постановою у ціну електроенергії закладалася у вартість вугілля, з урахуванням котирувань індексу API2 європейського хабу ARA (Амстердам — Роттердам — Антверпен) + витрати на транспортування в Україну. Таким чином, в тарифі була встановлена однакова ціна на енергетичне вугілля українського та іноземного походження.
  • 23 серпня 2018 НКРЕКП скасувала формулу «Роттердам +» у зв'язку з початком дії нового ринку електричної енергії.
  • 8 серпня детективи НАБУ повідомили шести особам, причетним до введення формули «Роттердам+», про підозру у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії завдали 18,87 млрд грн збитків.