За рахунок чого зросли

  • Це відбулося насамперед завдяки чистій купівлі Національним банком валюти на міжбанківському ринку, яка компенсувала витрати на погашення і обслуговування державного боргу.
  • Позитивна цінова кон’юнктура для українського експорту, високий врожай зернових та помірні обсяги імпорту підтримали сприятливу ситуацію на валютному ринку.

Загалом на початок осені міжнародні резерви перевищили 22 млрд дол.

Такий обсяг покриває 3,5 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій Уряду і Національного банку.

Що відомо

  • Національний банк України у серпні купив на міжбанківському валютному ринку 316 мільйонів доларів, або на 300 мільйонів доларів більше, ніж продав.
  • З початку року купівля валюти Нацбанком перевищив її продаж на 2,978 мільярда доларів.
  • Міжнародні резерви України на 1 серпня склали 21,84 мільярда доларів, що на 5,8% вище показника на початок липня.

Міжнародні резерви (золотовалютні резерви)  — зовнішні високоліквідні активи, що знаходяться під наглядом держави (Національного банку України та уряду України). Золотовалютні резерви (офіційні резервні активи) розраховуються в доларах США.

Резерви можуть використовуватися для здійснення міжнародних розрахунків і платежів, покриття дефіциту платіжного балансу, стабілізації курсу національної валюти на міжнародних ринках, тощо.