Аргументи експерта

«Законопроект відверто сирий. Він повинен був би поліпшити податковий клімат в Україні, наблизити Україну до реалій, світових трендів з оподаткування та бути спрямованим на впровадження правил BEPS. Але туди додали кілька дуже складних і неоднозначних елементів», — зазначив Дудник.

Перш за все, на його думку, вкрай шкідливими можуть стати ініціативи щодо запровадження рентної плати за видобуток руди, а також певні положення, що стосуються податку на прибуток.

Читайте також: Податки на продаж фізособами нерухомості та авто можуть зрости

«Такі нововведення, які змінюють оподаткування рентної плати для окремих видів бізнесу або оподаткування податком на прибуток підприємств – дуже сумнівні і вимагають істотного доопрацювання. У цій та багатьох інших частинах закон сирий. Над ним треба думати, його треба доопрацьовувати, залучати до цього бізнес-асоціації, слухати, що вони говорять – і вирішувати проблемні моменти, приходити до якогось компромісу, щоб не значно погіршити ситуацію з оподаткуванням і бізнес-кліматом в Україні», — підкреслив Дудник.

Читайте також: В Україні введуть податок на шкідливі викиди в навколишнє середовище

У цілому запропоновані зміни директор PWC оцінює негативно.

«Закон містить багато положень, які істотно збільшують податкове навантаження на платників податків і вносять зміни в адміністрування податків. Я б не розцінював всі запропоновані зміни як позитивні. На мою думку, їх введення може стати великим кроком назад для України», — резюмував Дудник.

Що відомо

  • Новий уряд почне проводити податкову реформу навесні 2020 року. А оновлена податкова система набуде чинності вже з 1 січня 2021 року.
  • Голова ДПС Сергій Верланов заявив, що ставки податку на доходи фізосіб потрібно зменшувати і залишати більше грошей громадянам.
  • У Зеленського розповіли, як буде проводитися податкова амністія. У ході податкової амністії загальна ставка складе 5%, знижена — 2,5%. З негрошових активів буде стягуватися підвищена ставка.