Що відомо

За даними біржі, Міністерство фінансів залучило в цілому 1,9 млрд грн, хоча попит був близький до встановлених обмежень в 2,9 млрд грн.

Тримісячні облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) вкотре збирають попит, менший пропозиції цих цінних паперів на аукціоні.

Цього разу обсяг заявок за номінальною вартістю склав 328,4 млн грн зі ставками прибутковості 16,1 — 16,25%, що на 25-40 пунктів нижче розміщення два тижні тому. Весь попит був задоволений в повному обсязі, а бюджет отримав 315,6 млн грн.

Читайте також: Чурій прокоментував достроковий викуп ВВП-варантів

Водночас довгі строки звернення отримали досить різний попит, тому Мінфіну довелося вирішувати, яку частину з нього задовольняти. Тому частина заявок була відхилена, і, в результаті, був розміщений значно менший обсяг, ніж планувалося.

За річними облігаціями попит становив 729,3 млн грн за номіналом, тому був більшим за обмеження в 500 млн грн, встановлене на обсяг розміщення. Проте ставки в заявках досягали 16,3%, що значно вище зафіксованих минулого тижня.

У результаті був задоволений лише попит з мінімальним рівнями ставок в заявках — 15,95%, що на 5 пунктів нижче минулого тижня. До бюджету було залучено 363,4 млн грн, з яких близько третини — за неконкурентними заявками.

Отримати +0,2% до прибутковості ОВДП від ICU

Найбільший попит і обсяг запозичень принесли середньострокові ОВДП. Цього разу попит на 3-річні інструменти склав 1,9 млрд грн, що близько до запропонованих 2 млрд грн. Прибутковість була переважно нижче ставки відсікання минулого розміщення — від 16% до 16,2%. Але емітент прийняв рішення відхилити 13 з 34 заявок і розмістити лише 1,2 млрд грн за номіналом, отримавши в бюджет 1,23 млрд грн. Ставку відсікання Мінфін встановив на нижній сходинці — 16%, що на 19 пунктів нижче, ніж два тижні тому.

42% попиту на ці облігації були представлені в неконкурентному вигляді, а серед задоволеного попиту неконкурентний склав всі 65%.

Читайте також: Нацбанк знизив облікову ставку до 16,5%

Напередодні чергового перегляду облікової ставки учасники розміщень не ризикували і подавали або неконкурентні заявки, або ставки, нижче, ніж у минулі рази. Це свідчить про стійкі очікування учасників торгів щодо зниження облікової ставки, що призведе до подальшого зниження ставок по ОВДП.

Тому подальше розміщення вже буде більше відображенням рішення Нацбанку і викличе подальше зниження ставок за гривневими випусками.

Водночас попит залишається на невисокому рівні, і збільшити запозичення наступного тижня може дозволити пропозиція валютних інструментів, розміщення яких раніше не планувалося. Але і по них ставки, найімовірніше, також знизяться, відзначають в ПФТС.