Що будуть обговорювати

«В першу чергу це будуть розмови щодо параметрів програми, тобто її термін, обсяг», – розповів Смолій про цілі візиту місії.

«І ми сподіваємося на успішне завершення таких переговорів», – зазначив глава Нацбанку.

Історія

  • Поточна програма stand-by була затверджена 19 грудня 2018 року. Обсяг 14-місячної програми еквівалентний SDR2,8 млрд, або близько 3,9 млрд дол. При цьому SDR1 млрд (близько 1,4 млрд дол.) МВФ надав одразу, умовою виділення решти коштів є успішні піврічні перегляди програми у 2019 році.

Читайте також: Україна повністю розрахувалася з МВФ за програмою stand-by

  • У травні місія МВФ працювала в Києві, проте поїхала без рекомендацій про виділення чергового траншу до формування нового уряду.

  • Прем'єр-міністр Олексій Гончарук анонсував візит місії МВФ з 10 по 24 вересня. Він має намір провести переговори щодо нової 3-4-річної програми співпраці.

  • За прогнозами Нацбанку, угода про нову програму обсягом від 5 до 10 млрд дол. може бути досягнута до кінця цього року, що дозволить до січня отримати перший транш по ній у розмірі близько 2 млрд дол.

  • Як сподівається міністр фінансів Оксана Маркарова, нова програма стане для України «випускною», надалі дежава буде обходитися без кредитування.