«Низка останніх інцидентів, які сталися з Валерією Гонтаревою та її сім'єю в Лондоні та Києві, може свідчити про наявність організованого і цілеспрямованого психологічного і фізичного тиску на колишнього голову НБУ. Ми розцінюємо це як реальну загрозу особистої недоторканності посадових осіб регулятора, які здійснювали і продовжують здійснювати реформи фінансового сектора, і спроби таким чином підірвати здатність центрального банку виконувати своє призначення — забезпечувати цінову і фінансову стабільність як фундамент для сталого економічного зростання», — йдеться в заяві НБУ.

Тому НБУ просить МВС захистити Валерію Гонтареву.

«Правління НБУ звертається до правоохоронних органів з проханням забезпечити проведення оперативного неупередженого розслідування цих інцидентів і притягнути винних до відповідальності, забезпечити захист життя і здоров'я екс-глави НБУ, поточного керівництва та співробітників Національного банку як конституційних прав кожного українця», — просять у НБУ.

Що відомо

  • В ніч на 5 вересня в Києві згорів автомобіль, зареєстрований на невістку екс-глави НБУ Валерії Гонтаревої, яку також звуть Валерія Гонтарева.
  • 30 серпня екс-глава НБУ повідомила, що її збив автомобіль у центрі Лондона, де вона живе і викладає в Лондонській школі економіки. У зв'язку з цим вона знаходиться в лікарні.
  • У червні Гонтарвеа заявила про погрози з боку олігарха і екс-власника Приватбанку Ігоря Коломойського.