1) Надходження в банківську систему гривні від погашення попередніх випусків ОВДП.

Оплати клієнтів за облігації, придбані у вівторок — не перекрили сум погашення попередніх випусків ОВДП. Це призвело до зростання залишків на коррахунках банків на ранок четверга відразу на 4,89 млрд гривень — до 62,146 млрд. Частину цих коштів клієнти залишать для роботи на вторинному ринку ОВДП, частину — витратять на поточні потреби або розмістять на короткі депозити до наступного аукціону Мінфіну, але частина гривні піде й на купівлю валюти тими нерезидентами, хто вирішить вже вийти з облігацій і повернути свої капітали за кордон. Це додасть попиту на валюту і негативно вплине на курс гривні;

2) Продовження періоду купівлі «дочками» іноземних компаній валюти для репатріації дивідендів. Ще до кінця тижня такі компанії будуть купувати валюту для виведення дивідендів за кордон і це створює відмінні можливості для спекулянтів та експортерів «покачати» курс із загальною грою «на підвищення»;

3) Поточні зовнішньоекономічні операції клієнтів.
З одного боку — експортери повинні фінансувати свої поточні витрати в гривні і вони активно продають для цього валюту.
З іншого — у імпортерів після завершення ними в останній декаді серпня своїх основних податкових платежів і закриття місяця — почала з'являтися гривня від реалізації імпортної продукції на внутрішньому ринку. Вони все активніше виходять на міжбанк з новими закупівлями валюти для забезпечення проплат за своїми зарубіжними контрактами. Це теж створює тиск на курс.

Більшість чинників працює проти нацвалюти і за прогнозами Мінфіну на міжбанку сьогодні коридор по долару розшириться — в межах до 25,25-25,42 гривень. Обсяг операцій складе до 180-220 млн доларів при здійсненні до 420-450 угод.

Спекулятивні спроби «розігріти» курс в ті моменти, коли «дочки» іноземних компаній і великі імпортери будуть виходити на ринок з купівлею валюти — продовжаться.

Готівковий ринок буде працювати в режимі «з обороту» із середнім рівнем спреду по долару в межах 15 копійок і по євро — у межах 20-25 копійок.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 25,00-25,15 і продаж 25,25-25,40 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,05-25,15 гривень та продаж 25,20-25,30 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram