Що це значить

  • Якщо знизити рівень корупції у світі на третину, уряди могли б додатково отримати 1 трлн дол.

Як зазначив Ліптон, корупція шкодить економічному розвитку: серед країн з низьким доходом частина бюджету, яка йде на освіту та охорону здоров'я, на третину менше там, де більша корупція. Відповідно, за його словами, ефективність державних соціальних витрат у таких країнах зменшується.

Читайте також: Що заважає бізнесу вийти з тіні

Він назвав новими викликами для правоохоронців та урядів у сфері боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму зловживання у сфері криптовалют, цифрових фінансових технологій і кіберзлочинності.

Читайте також: Крістін Лагард планує привернути увагу центробанків до криптовалют

Ліптон навів приклад «темної мережі», де відбувається торгівля викраденими документами посвідчення особи, зброєю та наркотиками.

Він вважає, що ефективний метод боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму — неухильне впровадження відповідної економічної політики і дотримання верховенства права.

В Україні сьогодні почав роботу Антикорупційний суд. Президент Зеленський запропонував Раді зосередити Вищий антикорупційний суд винятково на справах топ-корупції.

Що відомо

  • 30 липня президент Зеленський підписав указ про розвиток електронних послуг, який є ключовим для боротьби з корупцією.
  • За липневими даними МЕРТ, рівень тіньової економіки України в 2018 році склав 30% від офіційного валового внутрішнього продукту, що на 2 процентних пункта менше порівняно з 2017 роком. Це найнижчий рівень тіньової економіки в Україні з 2009 року.