Згідно з попередньою оцінкою Укрстату, в II кв. економіка України показала рекордно високе зростання за останні десять кварталів (+4,6 % рік до року). Така динаміка помітно перевершила очікування ринку. Для порівняння: НБУ прогнозував зростання на рівні 3 % р/р. Скоріше за все, високий урожай і високий споживчий попит були основними драйверами зростання.

У липні динаміка промислового виробництва покращилася, але невелике падіння зберігається (-0,2 % р/р). Основною причиною зниження була енергетика (-3,6 % р/р), де скорочувалося виробництво електроенергії. Крім того, падіння було у виробництві коксу, металургії та легкій промисловості. З іншого боку, високий урожай забезпечив зростання харчової промисловості на 4,4 % р/р. Тим часом завдяки високим темпам зростання середньої зарплати (+19,6 %) у липні зростання реальної зарплати прискорилося до +9,5 % р/р з +8,1 % р/р. З огляду на це, а також поліпшення споживчих настроїв, зростання торгівлі склало 9 % р/р. Слід також відзначити високі темпи зростання будівництва (+15,2 % р/р) у липні, причому зростало як житлове будівництво, так і будівництво нежитлових та інженерних споруд, що вказує на збільшення споживчого попиту і високу інвестиційну активність підприємств.

У липні споживчі ціни впали на 0,6 % порівняно з червнем завдяки сезонному зниженню цін на продукти харчування, падінню цін на одяг, викликаному позитивною динамікою валютного ринку, а також скороченню тарифів на газ на тлі відповідної динаміки світових цін. Проте через дії ефекту бази порівняння (у відповідному місяці минулого року ціни опустилися сильніше) інфляція незначно прискорилася – з 9 % р/р у червні до 9,1 % р/р у липні.

Дефіцит поточного рахунку в липні виріс до 0,6 млрд дол. (з 0,4 млрд доларів у попередньому місяці) на тлі розширення дефіциту зовнішньої торгівлі. При цьому експорт продуктів харчування підскочив на 36,5 % р/р (+ 3 % р/р у червні) за рахунок рекордно високого врожаю. Крім того, експорт металургії вперше за 6 місяців показав зростання. Водночас високий внутрішній попит забезпечив прискорення зростання імпорту продукції машинобудування з +28,3 % р/р до +36 % р/р і продуктів харчування з +2,7 % р/р до +8,6 % р/р. У липні фінансовий рахунок був зведений із профіцитом 1,9 млрд доларів завдяки попиту нерезидентів на ОВДП і розміщення єврооблігацій «Нафтогазом». Це повністю покрило дефіцит поточного рахунку, і профіцит платіжного балансу склав 1,3 млрд доларів. У результаті міжнародні резерви України зросли до 21,8 млрд доларів, що забезпечує 3,4 місяця майбутнього імпорту.

Детальні макроекономічні звіти можна знайти за посиланням.