Суть директиви

  • Директива від 21 березня 2019 року передбачає посилення заходів захисту ЄС від карантинних шкідливих організмів і стосується поставок яблук, груш, томатів, баклажанів, перцю та інших видів продукції.

У межах директиви, з 1 вересня 2019 року, країни, що не входять до Євросоюзу, зобов'язані офіційно оголосити про відсутність у них випадків виявлення ряду карантинних організмів.

Як вирішують ситуацію

В Асоціації зазначають, що в Україні раніше не було випадків виявлення організмів з наданого переліку, тому компетентний орган — Госпродпотребслужба — вже офіційно запропонувала Європейській Комісії прийняти рішення про безперешкодний імпорт цих товарів. Проте офіційної відповіді від Єврокомісії поки що не надійшло, а значить, постачати ці овочі поки не можна.

Читайте також: Україна увійшла в трійку найбільших експортерів аграрної продукції в ЄС

Тим часом українські виробники намагаються самостійно вирішити цю проблему.

«Експортери тепличних томатів і перцю зараз за власні кошти намагаються юридично оформити ввезення в зони чи регіони, вільні від цих шкідників відповідно до процедур ЄС», — йдеться в повідомленні.

Читайте також: Україна вичерпала 9 квот на безмитні поставки товарів у ЄС

Що відомо

  • Виробники очікують, що зможуть розблокувати експорт ще до середини вересня, адже раніше вже стикалися з подібною проблемою.
  • Якщо постачання не будуть розблоковані, то гіпотетичні втрати наших виробників яблук у новому сезоні можуть скласти близько 4-5 млн доларів — це близько 15% всієї експортної виручки, підрахували в Асоціації.