На поведінку клієнтів і курс на міжбанку вплине:

1) Розрахунки компаній по придбаним вчора на аукціоні Мінфіну ОВДП. Продано облігацій всього на 1,904 млрд гривень, що досить середній результат (якщо згадати, що не так давно обсяги досягали 6 млрд і вище), але частину цих паперів придбали нерезиденти і вони будуть продавати валюту для закриття цих угод в гривні. Це збільшить обсяг пропозиції на торгах.

Іноземці стали трохи більш поступливими і терпимішими до спроб Мінфіну України знизити прибутковість за новими розміщеннями, тому що найімовірніше Монетарний комітет НБУ зараз зменшить облікову ставку (за нашим прогнозом — таке зниження складе 0,5-1% річних) і покупці хочуть зафіксувати ще діючу прибутковість по тим облігаціям, які вони купують зараз на первинному ринку;

2) Період купівлі «дочками» іноземних компаній валюти для репатріації дивідендів. Перша декада місяця завжди «дає хліб» спекулянтам за рахунок купівлі валюти цими компаніями. А експортери з задоволенням в такі дні притримують валюту, чим також підігрівають курс і намагаються завищити котирування;

3) Поточна діяльність клієнтів і необхідність закрити розрахунки за серпень з персоналом. У експортерів практично закінчилися гривневі ресурси, отримані від Держказначейства у вигляді відшкодувань ПДВ і вони активніше продають валюту для забезпечення поточної господарської діяльності.


А до 7-го числа більшість клієнтів проводять свої розрахунки з персоналом за попередній місяць і на це їм також потрібна гривна. Її дефіціт стимулює зростання пропозиції валюти від експортерів і обмежує можливості імпортерів з купівлі валюти. Це працює на користь зміцнення гривні.

За прогнозами Мінфіну обсяг операцій на міжбанку сьогодні складе до 250 млн доларів при здійсненні до 500-540 угод.

Готівковий ринок продовжить працювати в режимі «з обороту», але через нестабільність курсу міжбанку — збільшить спред між купівлею і продажем валюти у межах 20-25 копійок по долару та до 27-35 копійок по євро.

За нашими розрахунками коридор по долару на торгах сьогодні буде у межах 25,20-25,35 гривень з новими спекулятивними спробами «розігріти» курс в ті моменти, коли «дочки» іноземних компаній будуть виходити на ринок з купівлею валюти під репатріацію дивідендів.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,90-25,16 і продаж 25,25-25,45 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,05-25,15 гривень та продаж 25,218-25,30 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram