Що це значить

  • Фактично банк буде доплачувати позичальникам, які вирішили придбати нове житло.

Це перший випадок у світовій практиці, коли іпотеку видають під негативні відсотки — тобто кожен місяць залишок по кредиту буде зменшуватися на суму, що перевищує щомісячний платіж.

Таким чином, щоб повністю повернути кредит, позичальнику потрібно буде заплатити банку менше, ніж він брав у борг.

Читайте також: Чому в Україні високі ставки за кредитами і як їх знизити

Негативну ставку банк пропонує тим, хто бере іпотеку терміном до 10 років, умови зафіксовують у договорі. Протягом усього цього періоду банк не має права змінювати умови кредиту і збільшувати платежі.

Отримати кредит в банку

Данське відділення банку Nordea пообіцяло найближчим часом почати видавати безвідсоткову іпотеку (під 0% річних) строком на 20 років, а 30-річні іпотечні договори укладати за фіксованою ставкою 0,5%.

Що в Україні

  • В Україні на сьогодні державних іпотечних програм узагалі немає. Їх пропонує лише кілька банків: Ощадбанк, Укргазбанк, Кредобанк, Кристалбанк, Полтава-Банк, банк «Аркада», Банк інвестицій та заощаджень і банк «Глобус».

  • Знизити вартість кредитів в Україні заважає, в першу чергу, висока облікова ставка Нацбанку. На сьогодні вона становить 17% річних, а ще на початку року була 18%. Якраз різниця між нею і ставкою по кредиту для споживача і є заробітком банку. Перегляд ставки Нацбанком відбудеться 5 вересня.

  • За словами голови Нацбанку Якова Смолія, метою регулятора є зниження облікової ставки до 9% до кінця 2020 і 8% до кінця 2021 року. Відповідне розпорядження президент дав і уряду.