За словами прем'єра, спільно зі Світовим банком було оцінено 25 сценаріїв проведення земельної реформи.

«Нам потрібно вибирати модель, яка дає найбільше економічне зростання. Це означає, що нам потрібно дозволити операції з землею для всіх, хто має можливість зараз її обробляти, в тому числі для іноземних громадян, але за умови, якщо вони реєструють юридичнуа особу в Україні і платять тут податки», — сказав Гончарук.

Де-юре доступ до права купівлі земельної ділянки будуть мати українські фізособи і українські юрособи, тобто українські компанії, уточнив глава уряду.

При цьому прем'єр підкреслив, що держава має створити умови для невеликих фермерів, щоб у них були можливості для купівлі землі не менш вигідні, ніж у великих компаній і іноземців.

«Для цього ми плануємо старт земельної реформи орієнтовно на літо 2020 року. Ми розраховуємо, що до того часу кредитування в гривні буде значно дешевше, ніж зараз — взяти кредит у гривні можна буде під 14-15%», — розповів Гончарук.

За його словами, уряд планує створити інструмент, який дозволить компенсувати цю процентну ставку.

«Кредити в принципі стануть дешевше, але нам потрібно зробити їх ще дешевше конкретно для купівлі земельної ділянки для особистих потреб, для її обробки, для того, щоб українець, наш фермер, був у більш вигідних умовах, ніж його потенційний іноземний конкурент», — пояснив глава Кабміну.

Прем'єр зазначив, що остаточні параметри такого механізму ще не визначені, але запевнив, що до його формування ринок землі запущений не буде.

Що відомо

  • Президент доручив Кабміну розробити законопроект про скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення і введення ринку землі до жовтня, а ВР — прийняти його до 1 грудня.
  • Раніше Зеленський заявив, що вже в цьому році в Україні буде проведена земельна реформа, яка дозволить створити ринок землі в 2020 році в 40 мільйонів гектарів.
  • Через мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення в 2018 році Україна, за оцінками експертів, втратила 22,5 мільярдів доларів ВВП — це на 17% більше від її фактичного рівня.
  • Закон про продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні продовжений до 1 січня 2020 року.