1) Зарахування валютної виручки в доларах за операціями клієнтів практично за два дні. Вчора в США відзначали День Праці і американські банки були вихідні. Сьогодні українські компанії-експортери (які вчора працювали в звичайному режимі) отримають більший обсяг надходжень у доларах і частина валюти відразу ж вийде на міжбанк.

У експортерів закінчуються гривневі ресурси, отримані у вигляді відшкодувань ПДВ у кінці серпня, а їм треба фінансувати свої поточні господарські операції: оплату сировини та матеріалів, розрахунки з персоналом по серпню, орендні платежі тощо. Це додасть пропозиції валюти на торгах.

Крім цього, на міжбанку пройдуть ті валютні операції клієнтів, які вони вчора перенесли через небажання працювати по долару на ТОМі (розрахунки в гривні цим днем, поставка валюти — слідуючим);

2) Сьогоднішній аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП. Виставлено паперів за номіналом на 3 млрд гривень і з огляду на те, що швидше за все Монетарний комітет НБУ в найближчі дні зменшить облікову ставку (з таким розвитком подій ми теж згодні і вважаємо, що облікову зменшать на 0,5-1% річних) — покупці захочуть придбати ці папери по ще діючої прибутковості. Це теоретично збільшить інтерес до облігацій з боку іноземців і додасть обсягів продажу валюти на міжбанку сьогодні та завтра. Чи позначиться психологічно потенційне зниження облікової ставки на сумах валюти, що продається нерезидентами — стане зрозуміло вже сьогодні у другій половині дня;

3) Початок періоду купівлі «дочками» іноземних компаній валюти для виведення дивідендів. Традиційно в цей період спекулянти і основні продавці намагаються подняти котирування, щоб продатися подорожче.

Всі ці фактори працюють різноспрямовано і «Мінфін» очікує у вівторок періодичних сплесків курсових коливань протягом сесії в ті моменти, коли великі гравці і спекулянти будуть виходити з основними обсягами своїх операцій.

Статистика торгів за нашими розрахунками складе до 230-250 млн доларів і укладанні до 540 угод.

Готівковий ринок продовжить працювати в режимі «з обороту» зі спредом між купівлею і продажем валюти в межах 15-20 копійок за доларом і до 22-30 копійок за євро, але буде уважно відстежувати ситуацію на міжбанку і при різких скачках котирувань може коригувати свої цінники протягом дня.

«Мінфін» на сьогодні прогнозує коридор по долару у межах 25,20-25,40 гривень із періодичними спекулятивними спробами «розігріти» курс.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,95-25,24 і продаж 25,30-25,45 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,05-25,13 гривень та продаж 25,20-25,33 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram