Що це значить

«Створення умов для зниження комерційними банками кредитних ставок і доступності кредитування бізнесу та іпотеки — це дуже важливо. Термін — до 1 жовтня. Відповідальні — прем'єр-міністр Олексій Гончарук, міністр фінансів Оксана Маркарова і глава НБУ Яків Смолій», — сказав Зеленський.

Раніше на посаді заступника голови Офісу президента Олексій Гончарук заявив, що вже в 2020 році ставки по іпотечних кредитах знизяться до 12-13% річних. Яків Смолій підтверджував, що це нереально.

Зараз номінальні річні ставки за іпотечними кредитами в українських банках становлять близько 20% річних без урахування комісій та інших додаткових платежів.

Що регулює облікова ставка НБУ

  • Ставки за кредитами пов'язані з обліковою ставкою НБУ, яка на даний момент залишається однією з найвищих у світі — 17% річних. Саме під такий відсоток Нацбанк надає кредити банкам. А банки, в свою чергу, не можуть видавати кредити клієнтам під відсоток, нижче облікової ставки.
  • За допомогою високої облікової ставки НБУ стримує зростання цін. Так, за підсумками 2018 року інфляція в Україні досягла 5-річного мінімуму — 9,8%.

Читайте також: Бізнес отримає нові рахунки для сплати податків (законопроект)

  • У квітні НБУ вперше за два роки знизив облікову ставку — з 18% до 17,5%. У липні вона була знижена до 17%. Найближчий перегляд облікової ставки призначено на 5 вересня.

  • Згідно з прогнозом облікової ставки на три роки, вперше опублікованого НБУ, середня ставка за четвертий квартал 2019 року складе 16%, в четвертому кварталі 2020-го — 9,5%, у четвертому кварталі 2021-го — 8%.