Що це значить

За словами уповноваженого уряду Польщі у справах стратегічної енергетичної інфраструктури Петра Наїмського, метою угоди є диверсифікація поставок газу в Україну.

Така можливість відкриється в результаті розвитку терміналу зрідженого газу в Свиноусті і будівництва газопроводу Baltic Pipe, який з'єднає Польщу з Норвегією.

Читайте також: «Нафтогаз» назвав попередню ціну газу для споживачів на листопад-грудень

Згідно з угодою, в 2021 року Польща зможе постачати Україні 6 млрд кубометрів газу. За словами Наїмського, наразі Польща може поставляти в Україну приблизно 1,5 млрд кубометрів газу.

«За два роки потужність газопорту в Свиноусті збільшиться на 50% — до 7,5 млрд. кубометрів. Завдяки цьому буде можливість приймати зріджений газ зі США, який отримає українська сторона, або ж Україна зможе купити газ у польської Нафтогазової компанії», — зазначив він.

Читайте також: У «Нафтогазі» розповіли, хто і де може закупити газ за літньою ціною

Секретар РНБО України Олександр Данилюк зазначив, що залежність від Росії має не лише економічні, а й політичні наслідки.

«Єдиний вихід — диверсифікувати поставки. Тому наступним кроком є можливість доступу до зрідженого газу з інших країн, насамперед зі США», — заявив він.

Своєю чергою, міністр енергетики США Рік Перрі наголосив, що США допомагають Польщі знизити залежність від російського газу і гарантувати постачання сировини. За його словами, за допомогою Польщі зріджений газ може допомогти Україні уникнути загрози обмеження поставок російського газу.

Що відомо

  • Раніше повідомлялося, що «Укртрансгаз» і «Молдовагаз» погодили технічні рішення щодо створення необхідних потужностей для отримання природного газу з території Румунії.
  • НАК «Нафтогаз України» запустив новий продукт для побутових споживачів, які не отримують субсидію, — «Газовий запас». Також «Нафтогаз» планує розширити програму на ОСББ.
  • Придбати газ обсягом до 25 тис. куб. м можна за низькою літньою ціною і використовувати його протягом опалювального сезону.
  • Закупити газ за літньою ціною на зиму вже можна в 19 областях.
  • Пропозиція актуальна до 25 вересня. Відпускна ціна «Нафтогазу» і газопостачальним підприємствам в межах продукту становить 4874,42 грн за тис. куб. м (без ПДВ та вартості транспортування і розподілу).