Два рази на місяць «Мінфін» купує квитки на потяг чи автобус через сервіс пошуку та купівлі залізничних квитків в Приват 24 і вирушає в найбільш цікаві і мальовничі, та часто маловідомі куточки України. Цього разу ми вирішили відправитись у Бердянськ.

Партнер материала

Серце Азова

Цей курорт на Азовському морі схожий на одну велетенську фотозону. Де б ви не опинилися, всюди можна неочікувано зустріти черговий кумедний пам’ятник, з яким неодмінно захочеться сфотографуватися. Крім цікавих монументів тут знайдуться усі принади для українського пляжного туриста – різноманітні пляжі, численні розваги на воді і на суші, кафе й ресторани на будь-який смак.

Затока бердянської коси з давніх-давен здавалася привабливим місцем для проживання, завдяки зручним можливостям для риболовства. З XVI ст. цю територію займають запорізькі козаки, наприкінці XVII ст. будується пристань. У XIX ст. в затоці будується порт для експорту приазовської пшениці. Сучасна назва міста пішла від річки Берда, але був період (з 1939 по 1958 рік), коли місто називалося Осипенко, на честь радянської льотчиці.

Зараз Бердянськ найбільше відомий як морський курорт. Завдяки лиманам в гирлі Берди тут віддавна розвивається грязелікування, працюють санаторії, бази відпочинку, дитячі табори. Будується та відкривається чимало нових закладів відпочинку. Влітку населення міста зростає в кілька разів, і складається враження, що переважна більшість зі стотисячного населення міста працює саме в туристичній галузі.

Економіка міста зараз виглядає менш потужною, ніж колись. Продовжує функціонувати Бердянський морський порт, який в останні роки переживає то підйоми, то спади. Деколи з порту везуть цікаві речі — наприклад, гігантські деталі вітряків. Нафтохімічна галузь представлена великим виробником мастил «AZMOL British Petrochemicals», кабельно-провідникову продукцію вже дуже давно виготовляє «Азовкабель». Харчова галузь представлена Бердянськими хлібокомбінатом і м’ясокомбінатом. Якість їх продукції відпочиваючі можуть оцінити буквально на кожному кроці у чисельних точках фастфуду.

ТОП-10 найцікавіших місць Бердянська:

1) Бердянська коса — одна з головних принад міста, адже вона тягнеться майже на 20 км, тому пляжі тут здаються безкінечними, а вода – більш чистою і прозорою. В деяких місцях коса така вузька, що можна за хвилину перейти з Бердянської затоки на Азовське море. Майже вся коса забудована готельчиками і базами відпочинку. Найприємніше місце – це самий край коси, де є прекрасний просторий пляж, людей небагато, а краєвиди прекрасні. Цей шматочок раю носить назву «Ландшафтний заказник «Оголовок Бердянської коси». Тут обов’язково варто знайти і роздивитися колоритний Нижній Бердянський маяк.

2) Найчастіше у Бердянськ їдуть саме заради пляжів. Але у кожного свій смак, тому вибір найкращого пляжу у кожного свій. Як на мене, то найпрекрасніші місця все ж таки на морі, а не в затоці. Наприклад, на косі – за маяком, або біля санаторію «Бердянськ». Всі центральні пляжі переповнені людьми, а також різноманітними розвагами. Будьте готові зустрітися з водоростями після шторму, або з масовим пришестям медуз.

3) Водних розваг тут теж чимало: можна покататися на банані чи на драконі (70 грн), на таблетці (250-300 грн), політати з парашутом (800-1600 грн). Прогулянка на банані може включати ще й купання в морі, подалі від берега, де вода набагато чистіша. Також у центрі можна покататися на численних корабликах.

4) Набережна Бердянська — місце цікаве, хоча й дещо перевантажене відпочиваючими по вечорах. Тут вам запропонують без перебільшення сотні способів розважитися або позбавитися зайвих грошей: від гадання по руці до екстремальних атракціонів. По суті, вся набережна – це великий парк атракціонів на будь-який смак. І не забудьте, з Бердянська обов’язково треба привезти фото, зроблене в альтанці на набережній.

​5) Скульптур, монументів і пам’ятників на різний смак тут маса, тому перед прогулянкою варто зарядити телефони або фотоапарати. Найпопулярніший з них – пам’ятник бичку-годувальнику (але не чекайте побачити представника великої рогатої худоби чи навіть недопалок, як деякі туристи).

Ще серед цікавих скульптур – жаба, рибачок, дачники у відповідних позах, діти лейтенанта Шмідта, колона, присвячена капітану Крітському, пам’ятник щасливому дитинству (триколісний велосипед), пам’ятник курортникам (кам’яні чемодани),родинний пам'ятник (взуття мами, тата і дитинки), камінь-вказівник на роздоріжжі. Пам'ятник особливому, некусючому комару ми так і не знайшли, як не намагалися, але можливо вам пощастить більше. Використовуйте фантазію, щоб уявити осетра, який колись був на пам'ятнику імені себе, але потім кудись зник. Ще тут є і щаслива підкова, і крісло бажань, і сантехнік, що визирає з-під землі, всіх і не перелічити. Класичні пам’ятники, такі як Пушкіну, Бродському, Шмідту чи графу Воронцову, якось в цей ряд навіть і не поставиш.

6) Цікаво, що в місті залишилося чимало релігійних і дуже гарних споруд – наприклад, Лютеранська кірха та Караїмська кенаса, яка ховається в одному з дворів недалеко від кірхи. У місті понад десять церков і є навіть нещодавно збудований костел. До речі, з пагорба над костелом відкривається казковий краєвид на місто, порт і море. Якщо пощастить – зможете потрапити сюди на вечір органної музики.

7) Ще один прекрасний краєвид відкривається з пагорбу, у який впирається Азовський проспект. Всього 200 сходинок — і все місто, море, порт перед вами. Тут є оглядовий майданчик, де можна зупинитися і насолодитися моментом. Доречи, недалеко від перетину Азовського проспекту та проспекту Перемоги ви знайдете пам'ятник Воронцову та одне з багатьох відділень Приватбанку у місті, де зможете за потреби вірішити свої фінансові питання.

 

8) Дуже раджу зазирнути до чарівного комплексу Бердянського педагогічного університету. Це і Хогвартс, і Чернівецька резиденція митрополитів, і Аліса в країні див — все в одному. Дуже гарні старовинні будівлі, що гарно оправлені в зелений сквер з різними цікавинками. У дворі побачите чарівне дерево, на гілці якого сидить сова. Якщо підійти ближче, то виявиться що дерево не просте, адже стовбур його описаний формулами, і, мабуть, варто кинути монетку у спеціальну шпаринку, щоб запам’ятати їх усі й відразу. Також тут є місце для вивчення різних релігій світу, ну і просто дуже гарно оповиті квітучими кущами стіни, ажурні ворота і т. д.

9) Музеїв в місті є чимало, наприклад прямо біля Педуніверситету є музей Шмідта і його ж імені парк поруч. У парку ховається ще один казковий будиночок, де зараз розташована музична школа. В Художньому музеї ім. І.І.Бродського є ряд картин відомих авторів, але найбільше нам запам’ятався чарівний ослик «На острові Капрі», написаний самим Бродським. Ще тут є Краєзнавчий музей, оточений скіфськими бабами, та його філії — музей історії міста і музей «Подвиг».

10) Якщо часу достатньо і хочеться отримати від Бердянська ще більше вражень – завітайте у місцевий аквапарк і зоопарк. Приготуйтеся, що в сезон це буде недешево. Бердянський приватний зоопарк «Сафарі» вважається одним з найкращих в Україні. Краще приходити до відкриття, адже з часом збираються велетенські черги, як біля кас, так і біля вольєрів.

Як доїхати

Доїхати до Бердянська з Києва влітку просто, як ніколи. Сервіс bilet.privatbank.ua пропонує кілька варіантів, наприклад, потягами 116К або 227К. Обидва потяги прибувають на курорт зранку, о 10 або о 12 годині. Час в дорозі – 16-18 годин. Вартість квитків: плацкарт – 261 грн, купе – 436-470 грн, люкс – 1480 грн. В гарячий сезон варто брати квитки якомога раніше, щоб не довелося їхати на верхніх полицях різних вагонів.

Де зупинитися 

Варіантів у Бердянську безліч. Здається, ледь не на кожному будинку висить табличка «Здається житло». Ціни на готелі та хостели у відносній доступності до моря стартують від 400 грн і, здається, не мають верхньої межі.

Де поїсти

Одним з найпопулярніших закладів Бердянська вважається стейк-хаус The Village, де представлена європейська кухня. Для любителів української кухні відкритий ресторан «Скиба». На каву з тістечком можна зайти до «Французької булочної» або до кав’ярні «Прего». Для поціновувачів пива працюють «Пінта» і «Катран». Також у місті безліч піцерій, а любителям суші нескладно буде знайти заклади японської кухні.

Що привезти з Бердянська

Сувеніри на морську або «бичкову» тематику ви побачите повсюди. Це різноманітні мушлі і вироби з них, сувенірні тарілки, дзвіночки і рюмки. Щоб знайти щось більш оригінальне – доведеться добре постаратися. Як і на інших курортах, тут працюють виставки напівкоштовних каменів, де можна підібрати амулет за знаком зодіаку або просто на свій смак. Також у місті працюють сервіси персоналізації сувенірів, так що відпочинковий настрій можна зберегти у фото на чашці, тарілці чи подушці, або створити пазл зі свого морського фотошедевру. Якщо ж ви навчитеся тут новому виду водного спорту, то можна буде привезти з собою відповідні знаряддя – від маски до надувної SUP-дошки.

Ольга Фарима

Партнер материала