Як відрізняються ціни

  • «Зараз середня річна орендна плата за землі сільськогосподарського призначення в Україні для земель державної власності досягла 120 євро/га, приватної — 100-105 євро/га.

»При цьому вона перевищила плату за орендовані угіддя в Словаччині (50 євро), Латвії (57 євро), Естонії (58 євро), Хорватії (69 євро), Литві (99 євро) і Чехії (104 євро), а також наближається до рівня відповідного показника в Словенії (134 євро), Іспанії (148 євро), Угорщини (160 євро) і Швеції (160 євро)", — йдеться в повідомленні.

Читайте також: Скільки можна заробити на ринку землі

За результатами досліджень вчених Інституту аграрної економіки, в деяких областях України Хмельницька (278 євро), Вінницька (255 євро) і Полтавська (237 євро), — щодо земель державної власності, а також у Черкаській (250 євро) стосовно приватних земель, — орендна плата за сільгоспземлі вже перевищила рівень Франції (215 євро), Люксембургу (244 євро) і наближається до показників Австрії (288 євро) і Ірландії (295 євро).

Читайте також: Скільки буде коштувати гектар землі після зняття мораторію (думка експерта)

«При цьому частка орендної плати в структурі собівартості українських аграріїв залишається порівняно високою і становить 11-13%. Таким чином, звинувачення в бік орендарів, що вони платять «мізерну» орендну плату, не завжди обґрунтовані», — зазначили експерти ІАЕ.

З року в рік середній розмір орендної плати в Україні зростає, а самі форми її виплат і умови розрахунку удосконалюються. Зокрема, істотно зросла частка виплат у грошовій формі. Зараз вона складає близько 60% проти 25% в 2010 році.

Як визначають ціну

  • Орендна плата визначається рівнем віддачі гектара сільгоспугідь та його родючістю, рівнем конкуренції на ринку прав оренди, а також строками оренди.