1) Майбутній кінець місяця і продовження вливань гривні в банківську систему за рахунок великих виплат відшкодувань ПДВ експортерам. Експортери сьогодні ще будуть отримувати великі суми таких коштів від Держказначейства, що буде пропорційно знижувати їх потреби в продажі валюти. Тому дешево її віддавати на міжбанку вони не стануть.

Крім цього, залишається всього два робочих дні до завершення звітного періоду і клієнти все більше концентруються на закритті своїх господарських операцій на 1-е число. Це призводить до періодичних багаторазових виходів на торги великих гравців з їх поточними валютними завданнями і буде швидко змінювати співвідношення попиту та пропозиції протягом дня та «качати» за рахунок цього курс. Не будуть осторонь в такі моменти й спекулянти. Вони попрацюють як «в дві сторони», так і почнуть самі періодично розгойдувати котирування, підлаштовуючись під ситуацію на торгах;

2) Нерабочий понеділок у США. Американці відзначають День Праці і 2 вересня торги по долару в Україні будуть проходити тільки на ТОМі. Це непопулярна форма валютних угод на нашому міжбанку і компанії будуть намагатися за сьогодня і максимум завтра в першій половині дня — закрити усі свої угоди по долару, щоб потім «не зависнути" в таких розрахунках вже до вівторка. Це також додасть волатильності по курсу в момент оперативного виходу великих клієнтів з купівлею / продажем валюти для цих цілей;

3) Дії НБУ, поведінка готівкового ринку і ліквідність в банківській системі. При сприятливому збігу обставин Нацбанк вийде на торги з викупом надлишку долара в резерви через Matching. Що знову утримає курс цієї валюти від істотного просідання. Якщо ж надлишку не буде — НБУ просто віддасть перевагу спостереженню за ринком навіть у тому випадку, якщо котирування підуть вгору.

Готівковий ринок продовжує працювати з оглядкою на міжбанк у режимі «з обороту» і навіть знижує спред між купівлею та продажем валюти. Це говорить про те, що власники обмінників перебувають у впевненості, що різких стрибків курсу не намічається і їх ризики мінімізовані.

Коррахунки банків на ранок 29 серпня знизилися на 2,6 млрд гривень — до 59,1 млрд. Цього обсягу ліквідності абсолютно достатньо для нормальної роботи банківської системи. А зниження коррахунків відбулося в основному за рахунок вчорашніх проплат клієнтів Міністерству фінансів за куплені на аукціоні вівторка ОВДП. Ця сума склала понад 1,7 млрд гривень.

«Мінфін» на четвер прогнозує збільшення курсової волатильності протягом дня і коридор по долару в межах 25,15-25,35 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,90-25,22 і продаж 25,25-25,40 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,05-25,16 гривень та продаж 25,19-25,30 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram