Зауваження НАЗК

«Вчора я отримав рішення НАЗК щодо недостовірних даних у моїх деклараціях. У висновку йдеться, що наявності конфлікту інтересів не встановлено, а правові підстави для встановлення ознак незаконно збагачення відсутні. При цьому мені дозволено внести необхідні зміни», — повідомив Смолій.

Усього у НАЗК до Смолія є чотири зауваження.

Зокрема, Смолій вказав, що володіє 8,08% об'єкта нерухомості у Черкасах. При цьому у графі «вартість» він зазначив повну ціну цього об'єкта — близько 3 млн грн.

«НАЗК розцінило це як порушення: треба було вказати вартість лише тієї частки, яка належить мені, тобто 242 тис. грн, — розповідає він. — Тобто я не не задекларував, а навпаки — вказав більше. Вся ця різниця була визнана як „недостовірне надання інформації“.

Читайте також: Зеленський оприлюднив декларацію за 2018 рік

Ще одне зауваження стосується доходів та коштів на рахунках голови НБУ. Так, НАЗК знайшло відхилення по рахункам «на $0,02, на 4,32 євро та на $73» при тому, що загалом Смолій задекларував досить значні суми (наприклад $3 млн в Укрексімбанку) відповідно до інформації, яку йому надали самі банки.

Також у НАЗК є зауваження щодо землі, якою володіє Смолій.

«Якість нашого земельного кадастру залишає бажати кращого. У ньому за мною досі враховуються земельні ділянки, які мені вже давно не належать, які я продав. Але інформація в кадастрі чомусь залишилася», — пояснив Смолій.

Ці зауваження НАЗК також передало в Національне антикорупційне бюро (НАБУ). Тепер справа за детективами — вони повинні будуть вирішити, чи було це завідомо недостовірне надання інформації, пояснив глава НБУ.

Водночас Смолій вважає, що працівники НАЗК «скрупульозно виконали свою роботу», адже їхня ціль — знайти будь-які відхилення даних у деклараціях з тим, що є у інших базах даних. Інше питання — як ці результати потім трактувати.

«Кажуть, що мені ціла група юристів допомагає. Ні. Я сам особисто заповнював усі декларації, кожну цифру. Тому можу вам о 3-й годині ночі, якщо розбудите, пояснити все, що у ній є», — додав Смолій.

Що відомо

Раніше НАЗК звинуватило Смолія в тому, що в деклараціях за 2015, 2016 та 2017 роки він не задекларував понад 18 млн грн.