«Зараз банки видають іпотечні кредити в середньому майже по 21% річних. Однак для такого зниження ставок за іпотекою Нацбанк повинен спочатку опустити облікову ставку», — -зазначив  він.

За словами Смолія, метою регулятора є її падіння до 9% до кінця 2020-го і 8% до кінця 2021 року.

«Ми досить позитивно до цього ставимося, якщо облікова ставка буде 8-9%, як ми прогнозуємо. Порахуємо маржу у 4-5%, ось і отримаємо 12-13%», — відповів він на питання, чи можливе зниження вартості кредитів на житло.

Але крім зниження облікової ставки Верховній Раді необхідно також прийняти ряд законопроектів для доповнення вже проведених реформ, наголосив глава НБУ.

 Інвестиції в нерухомість

«Той, хто сьогодні видає позики, не може зменшувати маржу через високі ризики, і це впливає на ставки. Потрібно також посилювати захист прав споживачів фінпослуг і водночас – підвищувати фінансову грамотність позичальників, щоб вони були більш обізнані в тому, на яких умовах їм банки пропонують кредити», — пояснив Смолій.

Що відомо

  • На початку серпня заступник голови Офісу президента Олексій Гончарук, який відповідає за економічний блок, пообіцяв на зустрічі з банкірами кредитування під 12-13% у гривні.
  • Станом на 30 липня 2019 року середньозважена ставка за короткостроковими гривневими кредитами для бізнесу становила 17,9%, за довгостроковими позиками — 20,4%. За позиками для населення — відповідно 37,9% і 30,6%.
  • В Україні на сьогодні державних іпотечних програм взагалі немає. Їх пропонує зовсім небагато банків: Ощадбанк, Укргазбанк, Кредобанк, Кристалбанк, Полтава-Банк, банк «Аркада», Банк інвестицій та заощаджень і банк «Глобус».
  • Знизити вартість кредитів в Україні заважає, в першу чергу, висока облікова ставка Нацбанку. На сьогодні вона становить 17% річних, а ще на початку року була 18%. Якраз різниця між нею і ставкою за кредитом для споживача і є заробітком банку.