За його словами, податкову амністію планується запустити в пакеті з BEPS і ратифікацією угоди про автоматичний обмін податковою інформацією.

«Ми припускаємо, що амністія буде платною. Загальна ставка — 5%, знижена — 2,5% при інвестуванні в облігації держпозики. Підвищена ставка буде стягуватися з декларування негрошових активів. Щоб активи були амністовані, вони повинні бути повернуті Україні в грошовій формі і розміщені на рахунках українських банків», — зазначив він.

За словами Гетьманцева, податкова амністія переслідує три мети — дати людям можливість «почати нову фінансову історію з чистого аркуша», повернути гроші в Україну і поповнити бюджет.

«Ми припускаємо, що гроші в розмірі 300 тис грн будуть амністовані кожному — незалежно від того, подав хтось декларацію або не подав», — сказав Гетманцев.

Він підкреслив, що амністія є добровільною.

«Ніхто нікого не змушує декларувати. Хочеш і далі тримати гроші в матраці — тримай. Ніяких питань немає. Ніяких санкцій по відношенню до тебе не буде. Принаймні — в момент амністії. Можливо, потім, коли ти захочеш покласти гроші на рахунок в банку, у тебе спитають, звідки в тебе ці гроші, покажи документи. Насправді, банки вже зараз запитують про це. Якщо ви спробуєте відкрити рахунок в Німеччині, то у вас 100% запитають, звідки гроші. Вже зараз у світі «чорний нал» коштує набагато дешевше, ніж «білі» гроші. Цей тренд буде тільки розвиватися. Україна вже в цьому тренді. Ми не зможемо не встановлювати ті ж правила банківського контролю, які встановлені в ЄС. Тому люди, які думають про своє майбутнє, розуміють, наскільки для них важливо мати «білі» гроші", — зазначив він.

За словами Гетьманцева, добровільне декларування в ході податкової амністії звільнить від відповідальності за ухилення від сплати податків і фіктивне підприємництво. Від відповідальності за корупцію і розкрадання вона не звільняє.

«Ми закріплюємо в законопроекті норму про те, що документи, пред'явлені платником податку, починаючи від декларації і закінчуючи іншими документами, які будуть затребувані в процесі амністії, не можуть бути використані в якості доказів у будь-яких кримінальних справах», — додав він.

Гетманцев зазначив, що питання податкової амністії обговорювалося з Міжнародним валютним фондом.