Фінансовий аналітик Олексій Кущ заявив, що все навантаження від підвищення «мінімалки» лягає в основному не на державу, а на приватний сектор.

«Вже давно ніхто не отримує мінімальну зарплату. Це (підвищення „мінімалки“) змушує бізнес збільшувати офіційно зарплату яку виплачують», – сказав він.

Кущ вважає, що закладати у бюджет таке зростання не варто.

«У минулому це аргументувалося високою інфляцією (2014 – 2015 роки), девальвацією гривні. Тоді реально знецінився показник мінімальної зарплати, – продовжує експерт. – Зараз ми бачимо уповільнення інфляції до 8-9%. Таке збільшення, про яке говорять в уряді, призведе до збільшення фіскальних навантажень на бізнес».

Інвестиційний банкір Сергій Фурса солідарний з колегою.

«Підстав для підвищення „мінімалки“ немає… У нас є органічне зростання на тлі інфляції. Якщо ми очікуємо 8% інфляції, можемо додати 10% до мінімальної зарплати і підвищувати її таким чином», – підкреслив Фурса.

Що відомо

  • 23 серпня віце-прем'єр-міністр Павло Розенко заявив, що сьогодні в Україні є всі передумови для того, щоб в наступному році підвищити розмір мінімальної заробітної плати до 7 тисяч гривень.
  • Мінімальна заробітна плата зросла на 450 гривень або 12,1% до 4 173 гривень з 1 січня 2019 року.
  • З 1 липня на 86 гривень зріс прожитковий мінімум для працездатних осіб і становить 2 007 гривень замість 1 921 гривні.
  • Середня зарплата в Україні за рік зросла на 20%.