За його словами, рівень зайнятості, порівняно з відповідним періодом 2018 року зріс з 55,9% до 57,1%.

«Це дуже позитивні тенденції, тому що сьогодні вже конкуренція у роботодавців за працівника і, прагнучи залучити його до роботи, роботодавцем поліпшуються загальні умови та оплата праці та створюються, таким чином, передумови суттєвого зменшення міграції за кордон», — зазначив міністр.

Рева заявив, що, фактично, за даними Державної служби зайнятості, на сьогодні існує безробіття тільки в масштабах невідповідності професійно-кваліфікаційного рівня потребам ринку праці та індивідуальних проблем, пов'язаних з неконкурентоспроможністю людини на ринку праці.

«Саме тому ми протягом останнього року суттєво змінюємо підходи до політики зайнятості і до роботи Державної служби зайнятості, вводимо інститут кар'єрного радника, а також індивідуальні плани надання послуг і працевлаштування. Це також європейський досвід роботи служб зайнятості», — заявив міністр.

Фактично для нового уряду підготовлений Мінсоцполітики законопроект про сприяння продуктивної зайнятості, який необхідно прийняти для завершення реформу в цій сфері.

Кого шукають роботодавці

За результатами другого кварталу до ТОП-10 затребуваних вакансій в найбільших містах України потрапили досить універсальні професії.

В більшості випадків шукають бухгалтерів, продавців, водіїв, а не ювелірів або страховиків.

Затребуваність професії зовсім не означає, що роботодавці готові платити таким фахівцям високі зарплати. Наприклад, зарплатні побажання тих, хто претендує на посаду бухгалтера, інтернет-маркетолога і кухаря вищі, ніж пропонують відповідні вакансії.

Навіть роботу без кваліфікації здобувачі сприймають як тяжку повинність, що вимагає солідної винагороди — як мінімум більшої, ніж припускають роботодавці.

Що відомо

  • Станом на 1 серпня 2019 року в Державній службі зайнятості було зареєстровано 280,8 тис. безробітних.
  • Середня заробітна плата в Україні в січні-травні 2019 року склала 9878 грн, збільшившись на 20% порівняно з аналогічним періодом 2018 року.