Ситуація в Україні істотно змінилася

За словами Чурія, фінансова криза – це справді ризик для усього світу. В умовах уповільнення глобальної економіки центробанки починають пом'якшувати монетарну політику. Це знижує вартість грошей – ставки запозичень – і сприятиме притоку капіталу до країн з вищими ставками.

Читайте також: Герус розповів, що Україна буде обговорювати з МВФ

Але якщо порівняти з 2008 роком, ситуація в Україні істотно змінилася. Економіка стала гнучкішою та сильнішою. Національний банк став насправді незалежним регулятором, а Міністерство фінансів дотримується зваженої фіскальної політики. Інфляція знижується. На максимальному рівні за останні шість років знаходяться міжнародні резерви. Також платіжний баланс виглядає досить добре – дефіцит поточного рахунку на кінець року, за нашими очікуваннями, становитиме 2,6 відсотки ВВП.

Ключові ризики 

Ключовим ризиком, за словами Чурія, є негативний вплив зовнішніх тенденцій на платіжний баланс країни. Сповільнення світової економіки може викликати зниження попиту на товари українського експорту і скорочення експортної виручки.

З іншого боку, це може бути компенсовано зниженням цін на товари, які Україна імпортує, зазначає він.

Читайте також: НБУ назвав ключові ризики для фінансової стабільності

Наприклад, зниження світових цін на енергоносії позитивно вплинуло на торговий баланс нашої країни. Україну в найближчі роки очікують значні виплати за зовнішнім боргом. І є ризик, що ситуація на ринках капіталу буде несприятливою, коли необхідно позичати кошти для погашення колишніх боргів і покриття бюджетного дефіциту.

Водночас, за словами Чурія, Нацбанк сподівається, що Україна буде в програмі Міжнародного валютного фонду. Це сигнал інвесторам, що наша країна проводитиме реформи. Заяви представників нової влади свідчать про прихильність реформам за підтримки МВФ.