На користь зміцнення гривні спрацює фактор швидкого наближення триденних вихідних. Компанії не поспішають купувати валюту перед трьома днями відпочинку і готові це робити тільки по «низькому» курсу. А багато хто просто розміщуює вільні гривневі залишки на короткі депозити до наступного вівторка, щоб трохи підзаробити на підвищеному попиті на нацвалюту з боку банків в кінці цього тижня.

У експортерів ситуація дещо інша. Їм потрібна гривня для фінансування своїх невідкладних господарських витрат і вони змушені продавати частину валюти для цих потреб за тим самим курсом, що складається на ринку — тобто «дешево» в їхньому розумінні.

Нерезиденти також не дрімають і продовжують купувати ОВДП на вторинному ринку, що періодично призводить до виходу додаткової валюти на міжбанк, чим «псує усі плани» експортерів по збільшенню курсу.

Взагалі, поява «нової сили» при курсоутворенні міжбанку (раніше — експотери, імпортери та НБУ, а відтепер до них додалися ще й іноземці з операціями по ОВДП) — істотно ускладнило життя продавцям валюти. Вони часто вже не можуть диктувати ринку свої умови і змушені по курсу підлаштовуватися під «диктат» і дії нерезидентів (з їх «величезними» за українськими мірками обсягами заходу / виходу з ринку валюти в дні вигідних для іноземців умов з купівлі / продажу ОВДП) .

В цілому, як і вчора — найбільший вплив на ринок сьогодні надасть фактор дій клієнтів за своїми господарськими операціями перед майбутніми довгими вихідними. Спекулянти продовжать працювати «в дві сторони», але будуть знову підлаштовуватися під дії великих гравців і намагатимуться по можливості покачати курс протягом дня.

При надлишку пропозиції долара на торгах (а він сьогодні з дуже великою ймовірністю з'явиться) — Нацбанк вийде з його викупом через Matching.

«Мінфін» на сьогодні прогнозує статистику торгів у межах 320-340 млн доларів при укладанні до 460-480 угод та коридор по долару в межах 25,00-25,20 гривень. Періодично будуть активні спроби зіграти «на пониження» за рахунок низького попиту на валюту з боку імпортерів. Нижче за позначку в 25 гривень курс на думку «Мінфіну» сьогодні не піде, тому що потенційними викупами надлишку валюти з міжбанку — НБУ зіграє на підтримку котирувань долара.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,95-25,13 і продаж 25,15-25,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,10-25,155 гривень та продаж 25,17-25,30 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram