Середньомісячне значення курсу гривні до долара США у липні склало 25,68 проти 26,47 у червні. Традиційне сезонне зміцнення національної валюти підсилили масові продажі валюти нерезидентами під купівлю ОВДП, а також виручка від експорту металургійної та аграрної продукції.

Імпульс ревальвації з рівня 27,2 було зупинено в районі 25,45 — в основному за рахунок масштабних купівель з боку НБУ ($0,42 млрд у першій декаді липня).

Міністерство фінансів скористалося високим попитом і у другій половині липня збільшило обсяги розміщення гривневих ОВДП: 31,6 млрд грн на трьох аукціонах. Активні запозичення після деякої корекції запустили ще один імпульс зміцнення обмінного курсу. Він був зупинений у районі 24,95 — теж переважно завдяки купівлям Нацбанку.

За результатами липня чистий обсяг купівель на міжбанківському валютному ринку з боку НБУ склав $1,27 млрд, що є абсолютним рекордом з квітня 2010 р. Слід відзначити, що портфель нерезидентів в ОВДП у липні зріс на аналогічну величину.

Така стрімка ревальвація має ряд негативних наслідків, як то:

  • знижує конкурентоспроможність вітчизняних експортерів,
  • стимулює імпорт;
  • призводить до зростання дефіциту бюджету внаслідок невиконання плану з податків і експортно-імпортних мит.

Проте на думку аналітиків Райффайзен Банку Аваль, дії Нацбанку логічні та послідовні, оскільки враховують:

1. Пріоритет монетарної політики. Зміцнення курсу сприяє зниженню інфляційних очікувань і самої інфляції, а також її поверненню до цільового діапазону. Масштабніші покупки валюти за вищим курсом призвели б до більш значних обсягів додаткової емісії гривні. А це б суперечило вказаному пріоритету.

2. Принцип режиму плаваючого валютного курсу. Нацбанк дотримується підходу щодо згладжування лише пікових курсових коливань, без спотворення ринкових трендів. Явне позначення «дна» з боку НБУ з великою ймовірністю змінило б тренд.

3. Намір щодо зниження рівня доларизації економіки. Зміцнення курсу послаблює спекулятивні мотиви та підвищує довіру до національної валюти. Багато в чому саме завдячуючи валютним інтервенціям у липні міжнародні резерви України збільшилися на 5,8% — до $21,8 млрд. Це покриває 3,4 місяці імпорту.

В цілому стан платіжного балансу й обсяг золотовалютних резервів залишаються сприятливими для збереження курсової стабільності. На користь сильної гривні грають рекордний урожай зернових та відносно низькі світові ціни на енергоносії.

З іншого боку імовірно, що у разі наближення курсу до рівня 25 грн/дол.  США Нацбанк буде нарощувати обсяги покупок. А це не дозволить гривні значно зміцнитися. Крім того, можливе деяке послаблення продажів валюти з боку нерезидентів-інвесторів в ОВДП та українських експортерів — внаслідок погіршення умов торгівлі.

Читайте також: Кінець сезону: нерезиденти втрачатимуть інтерес до ОВДП

Сильним психологічним фактором залишаються традиційні для осені девальваційні очікування, які можуть посилитися у разі політичної турбулентності. Але є висока вірогідність, що осінні тренди цього року будуть згладжені. У базовому сценарії аналітики Райффайзен Банку Аваль очікують повернення курсу гривні до діапазону 25,5-26,5, з можливим ситуативним ослабленням до 27,5 грн/дол. США.