По-перше — фактор бюджетних платежів у клієнтів почне все менше впливати на курс. Основна частина компаній вже закрила свої борги по податках і їм немає вже необхідності продавати валюту у великих обсягах під такі операції. Це зменшить загальну суму пропозиції на міжбанку і спрацює на зростання котирувань.

По-друге — результати вчорашнього аукціону з розміщення ОВДП виявилися дуже скромними. Продали всього облігацій на суму 1,072 млрд гривень і це не особливо вплине на розклад сил на міжбанку з точки зору ресурсної бази. Тому чекати величезного припливу і продажу валюти у середу на торгах — нічого. Більш того, ті з деяких нерезидентів, хто ще сьогодні буде продавати валюту під розрахунки за облігації — намагатимуться скористатися ситуацією і підтягнути курс вище.

Таким чином, найбільший вплив на ринок надасть третій факторактивізація клієнтів за своїми господарськими операціями перед майбутніми триденними святами. Компанії продовжать прискорюватися в частині розрахунків по своїй поточній діяльності, щоб завершити основні розрахунки не пізніше четверга. Тому що у п'ятницю ділова активність вже різко зменшиться. Нестача часу простимулює зростання обсягів валютних операцій бізнесу сьогодні і завтра.

Фактор ліквідності сьогодні не буде особливо впливати на ринок, тому що коррахунки банків фактично майже не змінилися і залишилися у межах близько 43,5 млрд на ранок 21 серпня. Потреба в гривні у бізнесу зберігається, але вона сьогодні не критична, що спрацює проти нацвалюти.

Спекулянти продовжать працювати «в дві сторони», але намагатимуться спільно з експортерами та нерезидентами при найменшій можливості розгойдати курс продажу долара з ціллю у 25,30-25,35 гривень.

При ситуативному надлишку пропозиції долара на торгах (у що сьогодні ми не віримо) — на торги вийде Нацбанк з викупом валюти через Matching.

«Мінфін» на середу прогнозує статистику торгів у межах 380-410 млн доларів при здійсненні до 560 угод і коридор по долару 25,15-25,35 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 25,00-25,25 і продаж 25,30-25,45 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,10-25,25 гривень та продаж 25,30-25,35 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram