«Порівняно з минулим роком ситуація набагато краща. Зараз на рахунках уряду більше двох мільярдів доларів і десятки мільярдів гривень, — сказав Сологуб. — Жодних проблем з фінансуванням до кінця цього року Міністерство фінансів не має».

За його словами, з цієї ж причини ситуація на світових фінансових ринках обійшла Україну стороною, оскільки наша країна практично виконала програму запозичень.

«Без програми з МВФ ми можемо пройти, але програма МВФ є дуже важливою для ціни запозичень», — додав заступник голови НБУ, зазначивши, що багато країн з найгіршими параметрами, ніж Україна, залучають ресурси за нижчою ціною.

Що відомо

  • Україні до кінця 2019 року необхідно виплатити 120 млрд гривень, або 4,4 млрд доларів зовнішніх боргів.
  • Зокрема, Україні необхідно погасити зовнішні борги на 88,32 млрд гривень і обслужити на 32,5 млрд гривень (3,25 млрд доларів і 1,19 млрд доларів, відповідно, за курсом НБУ).
  • У другому кварталі Україні необхідно погасити зовнішні борги на 44,66 млрд гривень і обслужити на 6,43 млрд гривень, в 3-му кварталі — 38,5 млрд гривень і 20,63 млрд гривень, і в 4-му кварталі — 5, 16 млрд гривень і 5,44 млрд гривень відповідно.
  • У 2020 році Україні необхідно виплатити за зовнішніми боргами 178,60 млрд гривень або 6,6 млрд доларів (за курсом НБУ).

За підсумками травневої місії в МВФ заявили, що Фонд відновить переговори про подальшу співпрацю з Україною після виборів до Верховної Ради і формування нового Кабінету міністрів.