Оцінка заборгованості

  • Загальну заборгованість за російськими держкредитами Мінфін Росії оцінював на 1 травня 2019 року у 39,4 млрд доларів, з яких 15,8 млрд мають країни СНД, пише видання.
  • Найбільшим боржником РФ є Білорусь — 7,55 мільярдів доларів на 1 червня 2019 року (ці дані надав білоруський Мінфін).
  • На другому — Україна (сумарно — близько 3,7 мільярдів доларів).

Читайте також: Росія оцінила збитки від українських санкцій

«Київ, з точки зору Москви, як і раніше, винен 3,075 млрд доларів за єврооблігаціями, які Фонд національного добробуту придбав у грудні 2013 року. У грудні 2015 року нова влада України оголосила по цих паперах дефолт, не виплативши тіло боргу і фінальний купон. Росія подала на Україну до англійського суду (облігації регулювалися британським правом), і сторони судяться досі», — йдеться в статті.

Позиція України

Україна цей борг перед РФ не визнає, вважаючи, що це були комерційні папери, а не міждержавний кредит, і намагається довести, що Росія силою примусила випустити ці бонди. Але Мінфін Росії вважає, що це була двостороння міжурядова позика, і враховує його на балансі ФНБ.

Україна, зі свого боку, враховує тільки борг перед Росією на 0,61 млрд доларів, який утворився ще на початку 1990-х років за постачання російського газу", — пише РБК.

Читайте також: В МЕРТ назвали економічний збиток від російської агресії

Наголошується, що в 1997 році сторони домовилися в рамках розділу Чорноморського флоту, що цей борг погашатиметься в безгрошовій формі шляхом щорічного заліку 97,8 млн доларів за оренду бази Чорноморського флоту РФ в Криму.

Останній взаємозалік відбувся в березні 2014 року, борг був заморожений на позначці 606 млн доларів, про що свідчать дані українського Мінфіну. Але незрозуміло, сталося це до чи після окупації Криму Росією.

«На сьогодні немає інструменту обслуговування й погашення цього боргу, оскільки Росія в односторонньому порядку зупинила, денонсувала ці угоди по Чорноморському флоту», — зазначала в 2016 році колишній директор департаменту боргової політики Мінфіну України Галина Пахачук.

Читайте також: Нафтогаз оцінив свої збитки від анексії Криму у 5,2 мільярда доларів

Наголошується, що на третьому місці боржників Росії — Венесуела (3,5 млрд доларів). Загалом, за підрахунками РБК, сума публічної заборгованості інших держав за кредитами Росії становить 26,6 млрд доларів.