Якщо раніше вони купували ОВДП дуже активно і фактично по всьому запропонованому обсягу паперів (особливо довгограючих — від 1 року і більше), то зараз попит на первинному ринку частково впав.

Мінфін поступово знижує прибутковість за новими випусками і хоча вона все одно залишається надвисокою — іноземці намагаються торгуватися і «боротися» проти її падіння, закуповуючи ОВДП на вторинному ринку (де є поки що більш привабливі пропозиції). В кінцевому підсумку це знижує обсяг пропонованої валюти на торгах і дає можливість експортерам встановлювати більш високі курси продажу своєї валютної виручки.

Підіграють їм у цьому й спекулянти. Спроби та дії продавців по збільшенню курсу триватиме і сьогодні.

Як і вчора — розклад на торгах і курсовий тренд у четвер будуть робити господарські завдання та угоди найбільших клієнтів.

На користь нацвалюти грають: 1) необхідність накопичення гривні під майбутні бюджетні платежі у компаній; 2) деяке зниження коррахунків банків (з 57,7 млрд гривень до 55,8 млрд на ранок 15 серпня); 3) сьогоднішні авансові розрахунки з персоналом — що змусить клієнтів активніше продавати валюту для фінансування таких витрат.

Курсові та господарські завдання найбільших гравців міжбанку продовжать бути головним мотиватором валютних коливань протягом дня.

Нацбанк у разі ситуативного надлишку пропозиції долара знову вийде на торги з викупом цієї валюти через Matching, що підтримає її котирування. Але вчорашнє зростання курсу на торгах вже «налякало» імпортерів і вони самі будуть більш поступливими по курсу, чим скористуються як продавці-експортери, так і спекулянти. Гра «на підвищення» на міжбанку тільки збільшиться.

Готівковий ринок продовжить працювати «з обороту» з оглядкою на поведінку міжбанку, але особливо задирати котирування не буде. Цей ринок прив'язаний до реального попиту та пропозиції з боку громадян, а у них особливих запасів вільної гривні немає і тому особливо розгойдати курс фінансистам поки не вдається. Але й в збиток собі власники обмінників працювати не будуть.

«Мінфін» на сьогодні прогнозує обсяги торгів у межах до 310-330 млн доларів при здійсненні до 400-430 угод і коридор по долару 25,25-25,50 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 25,10-25,35 і продаж 25,40-25,65 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,20-25,35 гривень та продаж 25,38-25,50 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram