Що відомо

«Сьогодні Кабмін зобов'язав нашу з вами, тобто державну компанію „Нафтогаз“ продавати газ для „ДТЕК Східенерго“ за ціною 2 895 грн/тис. куб. м. Тобто тепер компанія, яка належить бізнесмену Рінату Ахметову, купувати газ у держкомпанії приблизно на 40% дешевше, ніж зараз ціна газу для населення», — написав Герус.

Він зазначив, що на сьогодні 8 інших ТЕС, що належать групі ДТЕК, продають свою електроенергію дорожче, ніж електроенергія коштує в Словаччині чи Білорусі.

Читайте також: Нафтогаз здобув перемогу над Газпромом у Люксембурзі

Як зазначає Герус, компанія ДТЕК зараз продає своє вугілля за ціною близько 100 доларів/тонна, хоча вугілля в Роттердамі коштує 50 доларів/тонна. «Ніхто у світі не може продавати вугілля по 100 доларів, тільки ДТЕК „немонопольному“ ринку України», — підсумував він.

Аргументи уряду

Уряд аргументував рішення тим, що Луганській ТЕС необхідна спецціна на газ через блокування поставок вугілля з боку РФ.

Герус вважає, що компанія Ахметова сама обрала бізнес-модель, за якою працює Луганська ТЕС, і має нести за це відповідальність.

Читайте також: Кабмін може знизити ціну електрики для промисловості

«У неї в Ростовській області є шахти, вона туди інвестувала гроші і звідти возила вугілля. Вона брала на себе певні ризики, коли так чинина. Зараз у неї справді виникає певна збиткова діяльність. Потрібно вести переговори, щоб це вугілля почало їхати, — у такий спосіб потрібно вирішувати проблеми», — сказав він.

Міністр енергетики Ігор Насалик у відповідь запропонував Герусу взяти на себе відповідальність за мільйон жителів Луганської області, які можуть залишитися без електрики в разі зупинки Луганської ТЕС.