Що це значить

«Ми фіналізуємо закон про Службу фінансових розслідувань. У 2016 році був розроблений цей законопроект, його провели через Кабмін, але потім президент Петро Порошенко його зупинив. Він вирішив створити новий орган — Бюро національної фінансової безпеки, яке вважав альтернативою, але насправді воно просто цементувало його вплив», — розповів Данилюк.

За його словами, тоді урядовий законопроект не зареєстрували у Верховній Раді. Замість нього депутати зареєстрували проект Ніни Южаніної.

«І все зупинилося за цьому конфлікті, реформа не відбулася. Як не відбулося й остаточного скасування податкової міліції. Зараз ми цей законопроект відновили», — сказав колишній міністр фінансів.

Читайте також: Коли в Україні з'явиться служба фінансових розслідувань

Законопроект про СФР був розроблений Мінфіном на чолі з Данилюком за участю західних партнерів і МВФ. Він передбачає створення нового органу, який перебере на себе функції податкової міліції та економічних підрозділів Служби безпеки і Нацполіції. Підчинятися СФР, згідно з документом, повинна Мінфіну. Її створення покликане замінити силовий підхід до боротьби з економічними злочинами на аналітичний.